zvonko liović:

'Neka nadležni istraže tko je iz Istre na Kajmanske Otoke izvezao 418,5 milijuna'

1
Zvonko Liović
Zvonko Liović

U Puli, ispred „Uljanika“ 28. kolovoza održana je tiskovna konferencija u organizaciji istarskog HNS-a, gdje je bilo riječi o trenutno najaktualnijim društveno političkim temama Istre, a to su besplatni udžbenici za osnovnoškolce Pule, te sudbina radnika i brodogradilišta Uljanik.

Predsjednica HNS-ove podružnice grada Pule, Kristina Bulešić prozvala je licemjernom i politikanskom aklamacijsku odluku gradonačelnika Pule, Borisa Miletića kojom je Miletić naložio da se dodjele besplatni udžbenici samo i isključivo djeci radnika pulskog Uljanika, zanemarujući tako ostalu djecu Puljana čiji roditelji jednako tako teško žive i imaju povećane troškove kako bi opremili školskim priborom, odjećom i obućom svoje mališane te tako spremni dočekali novu školsku godinu koja je pred vratima. Takav ishitreni potez gradonačelnika naglašava Bulešić, zapravo je uzrokovalo još veće podjele među roditeljima i sugrađanima Pule.

„Osiguranje besplatnih udžbenika za djecu radnika Uljanika hvale je vrijedan potez koji pomaže radnicima da lakše prebrode teško materijalno stanje u kojem su se našli neisplatom plaća, no postavlja se logično pitanje što je sa ostalom djecom Puljana? Zašto je za donošenje odluke o besplatnim udžbenicima za sve osnovnoškolce Pule potrebno da prijedlog Pulskog HNS-a nužno mora proći kroz proceduru sjednica gradskog vijeća, dok je odluka o osiguranju udžbenika za djecu radnika Uljanika donesena osobnom odlukom gradonačelnika? Jeli se gradonačelnik takvim potezom odlučio na politiziranje teške pozicije radnika Uljanika osiguravajući tako socijalni mir pokazati će vrijeme, no mi u HNS-u ćemo i dalje inzistirati na besplatnim udžbenicima za sve, bez obzira na materijalno stanje jer znamo da sredstava za to ima dovoljno, ali nedostaje volja i inicijativa gradske vlasti.", zaključuje Bulešić.

Na upit novinara vezano za stanje u brodogradilištu Uljanik Kristina Bulešić odgovara kako HNS Pule podržava prosvjede radnika  i zahtjeve radnika Uljanika, ističući da je nažalost ova tužna i zahtjevna situacija dovela i do jedne dobre stvari, a to je snaga i zajedništvo sviju građana. Bulešić naglašava kako odgovornost za stanje u Uljaniku ima svoje ime i prezime, te kako sumnje u nepravilnosti poslovanja budi spominjanje 200.000 € mjesečno za konzultantske usluge. Stoga, tražimo da institucije odrade svoj posao i otvore pitanje imena i prezimena pojedinih konzultanata.

Zvonko Liović, predsjednik Županijske organizacije HNS-a Istarske županije novinarima je iznio prijedlog HNS-a Istre kako na konkretan način pomoći Uljaniku i osigurati 2 ili 3 plaće radnicima Uljanika. HNS Istre predlaže da Uprava Uljanik grupe provede emisiju komercijalnih zapisa, te kroz plasman kratkoročnih vrijednosnih papira prikupi potrebita sredstva za plaće radnicima. Na taj bi se način izbjegao socijalni pritisak te prebrodilo razdoblje dok EU ne odobri plan restrukturiranja. Liović inzistira na logičnom pitanju koje se postavlja: Tko će otkupiti vrijednosne papire od realno posrnulog Uljanika? Upravo će se tada vidjeti tko zapravo populistički politizira, a tko uistinu želi pomoći Uljaniku? Naime, nastavlja Liović, gradovi Istre i Kvarnera, njihova komunalna poduzeća imaju dovoljno novaca na svojim računima da mogu jednokratnim otkupom komercijalnih zapisa brzo, konkretno i efikasno pomoći radnicima Uljanika.

„Eto, rješenje postoji sada i odmah, samo treba biti odlučan i iskreno željeti pomoći ne izbjegavajući odgovornost za nastalu situaciju.“, istaknuo je Liović. „Nadalje, ono što je indikativno i na što HNS želi ukazati jesu nevjerojatno visoki iznosi koji su isplaćivani konzultantima Uljanika. Riječ je o gotovo 1,5 milijuna kuna mjesečno, odnosno 18.000.000 kuna godišnje! Pitam se za što? Želim vidjeti te elaborate i ugovore koji vrijede te silne milijune.“, naglašava Liović i ističe osobnu sumnju u izvlačenje novaca iz Uljanika.

„Postoji osnovana sumnja da tvrtka Arsenal koncept koju su osnovali „Uljanikovih 14“, nije osnovana bez razloga. Nepobitna je činjenica da Arsenal koncept u 2017. godini nije iskazao nikakvo poslovanje i treba ispitati jeli to društvo osnovalo neko drugo off shore društvo u nekoj dalekoj egzotičnoj zemlji.“, nastavlja Liović. „Intrigantan je podatak kojeg iznosi HGK, a odnosi se na države u koje istarski gospodarstvenici najviše izvoze, a to su do 2017. godine bile u pravilu redom zemlje našeg okruženja, Italija, Slovenija, Srbija, Njemačka itd. No, prošle 2017. godine na taj se popis zemalja izvoza istarskih gospodarstvenika na visokom trećem mjestu pojavila mala egzotična zemlja, pogodite koja? Kajmanski Otoci! A što mislite što se to izvozilo u tu zemlju? Pogađate, novac!“, zaključuje predsjednik istarskog HNS-a.

„Niti ja, niti HNS ne tvrdi da su članovi uprave Uljanika ili Arsenal koncepta izvlačili novac iz Uljanika i prebacivali ga na Kajmanske Otoke, no temeljem iznijetih činjenica i svega navedenog postoji opravdana sumnja u moguće malverzacije, stoga pozivamo nadležne institucije MUP, Uskok, PNuskok, DORH da istraže tko je 2017. godine izvezao iz Istre na Kajmanske Otoke nevjerojatnih 418,5 milijuna kuna?“, te je s tim pozivom nadležnim institucijama, Zvonko Liović zaključio svoje izlaganje prisutnim novinarima.

Kristina Bulešić

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa