Jakovčić: Nadbiskup Pavlišić je na moj nagovor 1994. odbio Tuđmana   

0
Ivan Mijandrušić, Ivan jakovčić i Ivan Franković
Ivan Mijandrušić, Ivan jakovčić i Ivan Franković

Na svečanoj sjednici povodom Dana Općine Pićan, održanoj 18. kolovoza, zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić proglašen je Počasnim građaninom Općine Pićan.

Ovo priznanje Jakovčić je zaslužio zbog zalaganja za općinu Pićan i doprinosa njenom ugledu i napretku, konkretno u realizaciji asfaltiranja nerazvrstanih cesta, projekta dječjeg vrtića, gdje je pomogao pri kupnji zgrade za dječji vrtić kao i u samoj izgradnji, zbog pomoći u adaptaciji područnih škola u Tupljaku, Pićnu, a posebno u Sv. Katarini, realizacije izgradnje CENKI-ja, Centra za nematerijalnu kulturu Istre, za obnovu zgrade i suradnju s Etnografskim muzejom Istre, zbog poticaja u razvoju poljoprivrede, donacija za LegendFest te brojnih drugih projekata.

Jakovčić je tek druga osoba u povijesti koja je proglašena počasnim građaninom Općine Pićan, a prije njega to je priznanje zaslužio pokojni riječko-senjski nadbiskup mons. Josip Pavlišić, što je Jakovčić posebno istaknuo u svom govoru nakon dodjele priznanja.

„Stjecajem životnih okolnosti mons. Pavlišić i ja često smo se privatno viđali tijekom 80-ih, ali i početkom 90-ih godina. Važno je prisjetiti se da je tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u travnju 1994. godine mons. Pavlišića nominirao za predsjednika netom osnovanog Vijeća za Istru. S obzirom da sam ga dobro poznavao privatno otišao sam kod njega u Rijeku i objasnio mu da Istarska županija ima Skupštinu, da ima svog župana i da Vijeće za Istru sigurno nije dobar mehanizam za odlučivanje o Istri. Nakon tog našeg razgovora mons. Pavlišić nikada nije sazvao Vijeće za Istru čime je pokazao da poštuje ono što su Istrijani na izborima održanim godinu dana ranije odlučili odabrati“, prisjetio se Jakovčić. (Tekst i foto: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa