GLADIJATOR DAMIRA STRUGARA

Priče o padelama, donacijama i komunalnim redarima

0
Damir Strugar
Damir Strugar

Iako je špica turističke sezone, proteklog se tjedna u Puli baš ništa nije spektakularno dešavalo! Gradonačelnik Pule Boris Miletić, iako na godišnjem odmoru, žrtvovao se i izišao je u susret brojnim obožavateljima, te se uslikao sa veselom dječicom iz vrtića „Cipelići“, radosnim ženama iz Udruge „Selo moje malo“ iz Muntića, svjetskim umjetnikom čelistom Stjepanom Hauserom uoči njegovog spektakularnog koncerta u Areni, ushićenom ravnateljicom parketima obnovljene Osnovne škole „Šijana“, te sa znamenitim Geom, živopisnim gospodinom i zaslužnim građaninom, za kojeg se u Puli priča da je najstariji član IDS-a. I koji se jedini usudio pred iznenađenim novinarima i zgroženim prodavačicama na Tržnici Veruda javno usred turističke sezone izreći herezu da su (citat): „Namirnice u mega padelama za napaćeni narod i birače IDS-a, sve skromnije i neprilagođene sezoni kada se konzumiraju!“

Zlatni lančić u mega - padeli

Naime, revoltirani je Geo javno istupio, mada to mediji nisu prenijeli, da po njegovom istančanom kulinarskom mišljenju nije u redu, a iskustva u degustaciji padela ima napretek, da se za proslavu „Dana Svetog Tome“ usred ljeta u velikoj mega padeli pripravljenoj u tu čast, besplatno jedu fuži s kobasicom! Te da je netko iz IDS-a ovaj put gadno strateški i gastronomski pogriješio! I to zato jer je sada ljetno vrijeme gdje se trebaju degustirati isključivo inćuni, hobotnice, rakovi, sipice ili barem patagonijske lignjice! A što je organizator mega adele „Pula Film Festival“, poznati gastronomski ekspert s celuloidnog platna, vrlo dobro znao, ali je štedio na utrošku iz nepoznatih razloga!

Da bi umirili svog stranačkog veterana, rezigniranog su Gea gradski djelatnici iz Ureda za turizam, zabavu i gastronomiju odveli na popravak zlatnog lančića, koji mu je tom prilikom, zamislite ironije, nesretno upao u tu padelu sa krivo odabranim namirnicama, te se usred šuga s kobasicama - napola rastopio!

Lančić je naravno popravljen, zlatom podebljan, ojačan i otežan, a popularni stranački zlatar, filigranski majstor širokog srca, veselom Geu popravak nije htio naplatiti! Već mu je zaželio da i u idućih 28 godina bude aktivni dopisni član stranke na vlasti, te degustator brojnih budućih raznovrsnih i vitaminima bogatijih mega – padela!

A za to vrijeme, dok su se tako građani Pule zabavljali i besplatno jeli na ljetnim narodnim manifestacijama, koje je platio netko drugi, a ne oni sami, jedna naoko beznačajna vijest promakla je ispod radara novinarima u Puli. A koji inače itekako oštro preispituju svaki potez i svaki postupak vladajućih. Pa su tako nedavno objavili hrabro čak i foto – ironiju na kojoj se vidi gradonačelnik Pule Miletić kako trči preko Foruma glavom bez obzira  s mobitelom na desnom uhu, a ispod slike je netko posprdno napisao: „Ej, Boris stani, čekaj da te građani nešto priupitaju! Čega se plašiš??!“

Čudne donacije Grada Pule Općinskom sudu u Puli

Dakle vijest koja je svima promakla, ali ne i dolepotpisanom kolumnisti „Gladijatoru“ glasila je: „Gradonačelnik Boris Miletić potvrdio je odluku o donaciji informatičke opreme Općinskom sudu u Puli, odnosno donaciju četiri računala Lenovo, čija vrijednost iznosi ukupno 19,5 tisuća kuna. Računala su donirana nakon što se Općinski sud u Puli obratio Gradu Puli sa zamolbom za donacijom radi efikasnijeg obavljanja posla.“

I mada se na prvi pogled može zaključiti kako je dobrodušni i pošteni prvi čovjek Grada Pule punog srca pomogao siromašni Općinski sud u Puli, ovim je potezom učinjen nezabilježeni presedan! Naime, u normalnim zemljama razvijene demokracije nedopustivo je da se izvršna vlast na bilo koji način upliće u rad i posao sudske vlasti. A pogotovo da svojim potezima sudsku vlast na neki način direktno zadužuje i nesvjesno potkupljuje!

Naime, ako je Grad Pula donirao računala Općinskom sudu Pula, nameće se pitanje šta će biti u idućim sudskim sporovima i parnicama koje pojedini građani Pule pokrenu protiv svojeg voljenog Grada? Hoće li Općinski sud Pula biti objektivan i nepristran ili će zbog donacije računala presuđivati u korist Grada Pule, a protiv njezinih žitelja?

Dakle, sama donacija je nedopustiva i začuđuje kako je izmakla kontroli državnog  Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Općinskog državnog odvjetništva ili Županijskog državnog odvjetništva? Odnosno, kako je uopće moguće da se Općinski sud kao zadnji sirotan javno žica Gradu Puli za donaciju računala? Gdsje su sada svi ti novci iz europskih fondova koji su bili namijenjeni domaćem sudstvu i njegovoj informatizaciji i modernizaciji? I uostalom, što na sve to kaže USKOK? Je li sve to bilo po Zakonu?

Jer, ako je Grad Pula želio humanitarno darovati četiri računala, onda ih je mogao donirati nekakvim zdrastvenim institucijama ili Udrugama različitih invalidnih osoba ili osobama s posebnim potrebama. Ili recimo Gimnaziji Pula. Ili nekoj osnovnoj školi.

No, suluda i politički nepromišljena odluka da Grad Pula donira računala Općinskom sudu u Puli samo navodi protivnike i oponente stranke na vlasti da još jednom konstatiraju kako su vladajući u Puli pod svoju kontrolu stavili i pravosudnu vlast.

Kao i kad se svojedobno digla velika bura oko toga da je župan Ivan Jakovčić ishodovao neke sponzorske automobile za potrebe Županijskog suda u Puli. Uostalom i poznati pulski tajkun, mecena i dobrotvor Albert Faggian bi rado i punog srca donirao pulskom sudu četiri računala, rashodovana u skladištima „Mljekare. „Puljanke“ ili trgovačkog poduzeća „Istra“. Bez ikakve protuusluge, u pogledu pronalaska njegovog na sudu izgubljenog spisa...

Stopiranje komunalnih Rješenja o prekršaju i kazni

I dok se teške bitke biju i mutne igre vrte oko politike, pravosuđa, medija, i privrede, na red su došli i oni koji su najmanje krivi. Naime, kuka se i motika pulske i svekolike javnosti podigla na nesretne komunalne redare koji su u Puli tijekom ljeta ispisali svega nekih dvadesetak kazni, iako je naš uvaženi grad poznat kao komunalni cirkus, javni deponij ili izložbeni prostor svega i svačega.

Posebno se to odnosi na terase ugostiteljskih objekata koje su beozobrazno zauzele sve javne prostore, ulice, trgove i prometnice. Pitanje je samo dana kad će intervencija Hitne pomoći ili vatrogasaca biti nemoguća ili s kobnim posljedicama, jer se ugostitelji ponašaju kao da su njihove postavljene terase na uzurpiranim javnim mjestima njihovo privatno vlasništvo.

„Ispisali smo mi hrpe Rješenja o prekršaju i novčanih mandatnih kazni, a ne kao što to neznalački mediji bez provjere objavljuju! No, na naša Rješenja i kazne, ugostitelji nam se u lice prijete nazivanjem dogradonačelnika Pule i storniranjem tih kazni. Kada smo to prenijeli svojem nadležnom šefu i šefu Upravnog odjela, vidjeli smo da i oni tu ne mogu ništa, te da mi svi skupa ispadamo budale, a da netko kazne i Rješenja u Upravi grada stopira! Možemo vam točno reći o kojim se to ugostiteljima i kaznama radi, a Vi kao novinari provjerite u Gradskoj upravi je li to točno. Ali nas ne spominjite, jer ćemo stranačkom stegom dobiti šup – karte sa posla!“ – govore mi ojađeno dva pulska komunalna redara moleći me da im ne spominjem imena.

Ne znam da li im vjerovati, ali ako se nadležni u gradu ne oglase, očito je da su komunalni redari u pravu!  (Damir Strugar)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa