Zašto su Jana iz Pule prozvali hrvatskim princem snookera?

0
Jan Jelenić (foto: 24sata)
Jan Jelenić (foto: 24sata)

Jan Jelenić (17) iz Pule pravo je svjetsko čudo kojeg je struka prozvala “princem hrvatskog snookera”. Prije dvije godine postao je državni prvak u ovoj zahtjevnoj igri koja samo naizgled nalikuje biljaru, a i najmlađi je član reprezentacije, piše 24sata.

- Vježbam tri, četiri sata dnevno. Razlika između običnog biljara i snookera je što je stol za snooker veći, a loptice su manje i puno ga je zahtjevnije igrati. Počeo sam uz tatu, koji mi je i trener, još kao devetogodišnjak i od tada nisam stao. Zaljubio sam se u taj sport. Moram spomenuti i Darka Hojana iz Snooker kluba Pot iz Zagreba koji od početka vjeruje u mene i podržava me te mu za to hvala - rekao je Jan.

Samo štap košta 5000 kuna

Nastupio je na mnogim domaćim i stranim turnirima, gdje je osvajao visoka mjesta, a protivnici su mu gotovo uvijek stariji igrači.

- U Hrvatskoj se tek stotinjak ljudi bavi ovim sportom, a najstariji igrač s kojim sam igrao ima više od 60 godina. U ovom sportu bitno je uvijek biti hladne glave, smirene ruke, duboko koncentriran na igru i uporan. Tad je uspjeh zagarantiran - otkriva nam mladi igrač.

Tata Davor priznaje da Grad Pula nema previše sluha za njega pa je Jan čudo koje unatoč preprekama ne odustaje.

- Svjetska snooker organizacija smatra ga čudom od djeteta jer parira i najiskusnijim i najstarijim igračima. Godinama trenira u podrumu u Puli. Spasili su nas iz zagrebačkog kluba POT jer su nam poslali stol. Inače ne bi imao gdje trenirati - rekao je tata Davor.

Želim biti svjetski prvak

Jan je počeo kao dječak na biljaru, a kad je otkrio snooker, nastavio je težim putem.

Već na prvom natjecanju, kao 12-godišnjak, stigao je do finala turnira u Grazu i začudio sve u dvorani.

- Pretprošle godine sam bio prvak države, a prošle viceprvak. Želja mi je postati svjetski prvak - rekao je.

Već devet godina nemaju sponzora, a samo štap stoji oko 5000 kuna, piše 24sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa