Elvira Krizmanić Marjanović:

'Besplatni udžbenici nisu mjerilo brige prema mladima'

0
Elvira Krizmanić Marjanović: Grad Pula subvencionira nabavku školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola čiji su roditelji slabijeg imovinskog statusa
Elvira Krizmanić Marjanović: Grad Pula subvencionira nabavku školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola čiji su roditelji slabijeg imovinskog statusa

Na konferenciji za novinare pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Elvira Krizmanić Marjanović osvrnula se na prijedlog s posljednje sjednice Gradskog vijeća Grada Pule koji se odnosi na uvođenje besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola Pule.

„Primarni cilj Grada Pule je svim roditeljima slabijeg imovinskog stanja osigurati besplatne udžbenike za njihovu djecu. To činimo svake godine i to je praksa koju ćemo uvijek provoditi. I ove školske godine subvencionirat ćemo nabavku školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola čiji su roditelji slabijeg imovinskog statusa, ovisno o razredu kojeg učenik pohađa s iznosima od 590,00 do 1.290,00 kuna“, kazala je pročelnica Marjanović.

Na upit novinara kako kao pročelnica za društvene djelatnosti komentira zahtjev za uvođenjem besplatnih udžbenika pulskog HNS-a čija je i sama članica, Krizmanić Marjanović odgovorila je kako joj je žao što se vrlo često tema udžbenika koristi u dnevno-političke svrhe. „Smatram da je to zapravo način privlačenja medijske pažnje i osobne promocije na političkoj sceni. Takva politika koja je usmjerena isključivo na vlastitu promociju, vlastiti probitak i samoreklamu je neodgovorna politika koja ne vodi ničemu.

Smatram da nije dobro pristupiti temi besplatnih udžbenika, a pritom ne uzeti u obzir cijeli niz mjera, programa i aktivnosti koje Grad Pula provodi među djecom mladima i zato je ovdje riječ o jeftinom populizmu i čistoj demagogiji“, odgovorila je pročelnica.

Pročelnica Krizmanić Marjanović navela je potom kako Grad Pula vodi sustavnu brigu i pomaže svojim sugrađanima od najranije, vrtićke dobi. Navela je kako zahvaljujući brojnim konkretnim mjerama koje Grad provodi i financira, roditelji dok su na poslu mogu biti mirni jer su njihova djeca u vrtiću na sigurnom, imaju kvalitetan smještaj, prehranu i adekvatnu skrb, a radno vrijeme već više od 40 godina prilagođeno je potrebama roditelja. „U Puli je svakom djetetu osigurano mjesto u dječjem vrtiću i nema liste čekanja kao u drugim gradovima veličine Pule. Samo ove godine izdvojili smo 3,5 milijuna za kapitalna ulaganja, tekuće i investicijsko održavanje te nabavu opreme za osnovne škole kojima je osnivač Grad Pula, a daljnjim ulaganjima u infrastrukturu omogućit ćemo svim učenicima jedno smjensku nastavu“, kazala je pročelnica.

Dodala je kako Grad Pula osigurava i 57 pomoćnika u nastavi za 76 djece s teškoćama u razvoju te sufinancira uslugu produženog boravka za 31 skupinu djece u svih 11 osnovnih škola za što se iz proračuna izdvaja gotovo 7 milijuna kuna.

Ne manje važna su i ulaganja u izgradnju sportske infrastrukture čime se djeci i mladima osiguravaju uvjeti za bavljenje sportom i rekreacijom, a pored toga Grad financira i sportske aktivnosti djece i mladeži.

„Grad podržava niz izvannastavnih programa i projekata za učenike osnovnih i srednjih škola, kao što su maketarstvo za početnike, programiranje, robotika, razni matematički i informatički programi, likovne i filmske radionice te razne sportske programe, a programi Dječjeg Gradskog vijeća kao i oni Vijeća za prevenciju kriminaliteta, potvrđuju sustavnu brigu za našu djecu“, istaknula je pročelnica.

„Briga o djeci i mladima ne mjeri se isključivo po tome ima li neki grad ili općina besplatne udžbenike ili ne, već je potrebno sagledati širu sliku i sve ostalo što grad ili općina radi za mlade. Naše je opredjeljenje da sustavnim, višegodišnjim ulaganjima podižemo kvalitetu predškolskog i školskog sustava i to ćemo činiti i dalje“, zaključila je pročelnica Krizmanić Marjanović.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa