nova linija

Hidrogliserom iz Trsta u Poreč tri puta tjedno

0

Na Carinskom gatu u Poreču 2. kolovoza predstavljena je brodska linija Trst-Istra-Mali Lošinj. Motorni brod Fiametta“ brodara Liberty lines iz Trapanija u Italiji povezivat će Trst s Porečom triput tjedno, a osim pristajanja u Poreču linija će Trst povezati i s Piranom, Rovinjom, Pulom i Malim Lošinjom.

Radi se o nastavku suradnje talijanske regije Friuli Venezia Giulia i Republike Hrvatske na uvođenju pomorskih putničkih linija, sukladno pomorskoj orijentaciji i povezanosti u pilot projektu Interreg Italy – Croatia. Lučka uprava Poreč je kao partner, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom Pula, sudjelovala na promociji projekta Eco –NautiNet u Ravenni u sklopu projekta Interreg Adrion programa transnacionalne suradnje 2014. – 2020. u svrhu povećanja potpore institucijama i malim i srednjim poduzećima nautičkog sektora Jadransko-jonskog područja.

- Zapadna obala Istre svojom ljepotom, raznolikošću i kulturnom baštinom zaslužuje veću pomorsku prometnu povezanost. U konačnici, ovakvo uvođenje linija pomaže smanjiti pritisak na cestovne prometne pravcem, rekao je prilikom predstavljanja brodske linije ravnatelj Lučke uprave Poreč Željko Čorak.

Zamjenica porečkog gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović čestitala je Lučkoj upravi Poreč i brodaru Liberty lines što zajedničkim trudom pomažu u kreiranju Poreča kao poželjne destinacije za ljubitelje nautičkog turizma. - Danas se iz Trsta na porečku obalu iskrcalo i nekoliko biciklista, što me posebno veseli jer dokazuje da je ovakva linija idealna za takav tip posjete i uživanja u našoj destinaciji, a da se pritom izbjegnu prometne gužve, zaključila je.

Vožnja hidrogliserom od Trsta do Poreča traje 90 minuta, a prometovat će u jutarnjim i popodnevnim satima do 9. rujna. Ponovna uspostava brodske linije koja će spajati Trst s gradovima u Istri najavljena je za proljeće 2019. godine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa