Gradsko vijeće Pule o Uljaniku: Treba sačuvati radna mjesta

0

Minutom šutnje za nedavno preminulog dr. Antonija Mirkovića, nekadašnjeg gradskog vijećnika i  dobitnika Nagrade Grada Pule te za preminulog pjevača Olivera Dragojevića započela je 1. kolovoza 10. po redu sjednica Gradskog vijeća Grada Pule na kojoj su među ostalim usvojena Izvješća o poslovanju svih Gradskih trgovačkih društava za 2017. godinu.

Vijećnici su raspravljali i o izmjenama i dopunama Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada koja je korigirana u dijelu koji se odnosi na uvođenje dodatne mogućnosti građanima za nabavkom dodatnih spremnika za otpad različitih volumena te u dijelu koji se odnosi na obračun cijene javne usluge za kategoriju „gospodarstva“.

Usvojena je i izmjena Odluke o naknadi za razvoj sustava javne vodoopskrbe koja se koristi u svrhu gradnje komunalnih vodnih građevina. Naime, pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji proizašle su obveze zadovoljenja vodno komunalnih direktiva koje podrazumijevaju uz rekonstrukciju glavnih magistralnih kolektora, podizanje priključenosti stanovništva na preko 95 posto. Stoga postoji potreba osiguranja kontinuiteta u financiranju izgradnje sekundarne mreže javne vodoopskrbe, odnosno potrebe da se pojedine ulice spoje na sustav vodoopskrbe kao i potreba rekonstrukcije pojedinih dionica mreže.

Usvojena je i Odluka o obračunu i naplati naknade za razvoj sustava javne odvodnje koja se koristi u svrhu financiranja gradnje objekata za javnu odvodnju čime se osigurava ravnomjeran razvoj sustava na cijelom području Pule. Na Dnevni red sjednice uvrštena je i rasprava o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja ski lifta na lokaciji „Uvala Valovine“ ovlaštenika koncesije trgovačkog društva WARM UP d.o.o.

Aktualni sat sjednice otvorila je vijećnica Diana Kukić Dasko (IDS-HNS-ISU-Zeleni) upitom gradonačelniku o trenutnoj situaciji u pulskom brodogradilištu Uljanik. „Situacija u Uljaniku je ozbiljna i od ključnih aktera koji će odrediti budućnost brodogradnje, a to su Uprava društva, Vlada Republike Hrvatske i strateškog partnera očekujem tri stvari: da sačuvaju radnja mjesta, da se zadrži brodogradnja u Puli i Rijeci i da nakon procesa restrukturiranja Uljanik bude konkurentna kompanija“, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić. Dodao je kako je država ta kojoj brodogradnja mora biti strateška grana i koja mora osigurati mehanizme za financiranje brodova koji će biti naš izvozni proizvod.

Na upit o radovima u ljetnim mjesecima u pulskim školama i vrtićima, pročelnica UO za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović odgovorila je kako Grad Pula nastavlja provoditi dobru praksu uređenja škola za vrijeme ljetnih praznika kako bi se zadržao visoki standard ustanova. Za ulaganja koja se trenutno provode u vrtićima i školama osigurano je 3,5 milijuna kuna, a radovi se odvijaju u sve tri ustanove Gradskih vrtića te u školama Šijana, Stoja, Tone Peruško, Veruda, Centar i Monte Zaro.

Sanja Radolović (SDP-HSU-SDSS-HSLS) upitala je o održavanju semafora na gradskim prometnicama te o planovima sanacije kupališta Stoja i Valkane. Pročelnik UO za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Grada Pule Giordano Škuflić odgovorio je kako  je intencija kompletna zamjena zastarjele tehnologije na sustavu semafora zbog čega se trenutno radi na utvrđivanju potrebnih financijskih sredstava. Za kupalište Stoja ustvrdio je kako je riječ o zaštićenom kupalištu na kojem konzervatori nisu dopuštali ništaosim rekonstrukcije, a to je bilo nemoguće je je željezo koje drži objekt trulo. „Do sada smo uspjeli sanirati postojeći konstrukciju glavne zgrade, a nakon ljeta kreće sanacija glavnog objekta“, kazao je Škuflić koji je potom odgovorio i na upit vijećnika Aredmia Zimola (IDS-HNS-ISU-Zeleni) o početku radova na izgradnji kružnog toga na vrhu Radićeve ulice i na upit vijećnika Valtera Boljunčića (IDS-HNS-ISU-Zeleni) o ostalim radovima nakon turističke sezone. Škuflić je odgovorio kako je za izgradnju kružnog toka odabran izvođač radova koji će krenuti nakon turističke sezone s rokom izvođenja od 75 dana. Od ostalih najavljenih radova ističe se uređenje niza ulica poput ulica Trsine, Ližnjemoro, Jasne Crnobori, Mardeganijeve, Bože Gumpca, Turtijanske, Paduljskog i Valdebečkog puta te uređenje Serpentine i ulice Ozad Arene.

Vijećnika Valtera Boljunčića (IDS-HNS-ISU-Zeleni) zanimali su projekti koji će se u sklopu ITU mehanizma u narednom periodu realizirati u Puli. Pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić podsjetio je kako su nedavno potpisani ugovori za nabavu novih autobusa javnog gradskog prijevoza na prirodni plin i punionicu vrijedni 33,7 milijuna kuna.

Ubrzo kreće javni poziv za prijavu projekata iz kulture kroz specifični cilj za povećanje zapošljavanja i izdataka u turizmu kroz valorizaciju kulturne baštine za koje postoje spremni projekti poput rekonstrukcije i očuvanja Malog rimskog kazališta, potom Pulski fortifikacijski sustav, očuvanja kulturne baštine Savičente te projekta rekonstrukcije uljare Torcio u multimedijalni centar. „Što se tiče ulaganja u tzv. brownfield investicije tu imamo izrazito kvalitetne projekte i to Istarsko sveučilište prenamjene bolnice i projekt Cave Romane. Imamo specifični cilj javnog toplinarstva za gradove na moru bez javnih toplana i razgovaramo s nadležnim ministarstvo kako ta sredstva možemo alocirati u druge specifične ciljeve,“, zaključio je Matić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa