Evo što vas očekuje na proslavi Dana općine Motovun

0

Vikend 4. i 5. Kolovoza Općina Motovun slavi Dan Općine, a velika posebnost je što Udruga fotografa Fotovun u suradnji s Općinom i Turističkom zajednicom priprema posebnu izložbu „zub vremena“. Subota 5.8. posvećena je sportsko-zabavnim aktivnostima u organizaciji Općine Motovun i TZ Općine Motovun. Već tradicionalna sedma po redu Utrka s karićima „Od Ressela do Andrettia“ poznata kao balinjerada održat će se u 17 sati, a prijave se primaju od 16.00 na startu utrke na ulazu u grad. Atraktivne vožnje po vijugavim ulicama od starogradske jezgre prema podnožju grada Velog Jože dozvoljene su svima koji pripreme vlastiti „karić“ na balinjere.

Nedjelja 6.8. započet će svečanom svetom misom u 10.30 sati. U 18 sati na rasporedu je svečano otvorenje izložbe fotografija ARGONAUT 2018 – „Zub vremena“, koju čine najbolje fotografije iz istoimenog foto natječaja.

Iz Udruge fotografa Fotovun, organizatora drugog izdanja foto natječaja i izložbe, su početkom srpnja pozvali sve zaljubljenike u fotografiju, amaterske i profesionalne fotografe iz zemlje i inozemstva da postanu suvremeni foto Argonauti te da svojim fotografijama “doplove” do Motovuna. Legenda naime kazuje kako su Jazon i Argonauti plovili podno Motovuna, otud i sam naziv foto natječaja. Pozivu na foto natječaj “ARGONAUT 2018 – „Zub vremena” se odazvalo 125 autora/ica koji su sa svojih 576 fotografija “doplovili” u Motovun zaključno s 27. srpnjem 2018. godine.

Nas i sve što nas okružuje polako, ali sigurno nagriza zub vremena te ostavlja tragove u vidu bora, patine, ruzine (hrđe) te drugih znakova djelovanja protoka vremena i utjecaja dugotrajne izloženosti atmosferilijama, a pristigle fotografije doista interpretiraju djelovanje, odnosno utjecaj protoka vremena na predmete (stvari), građevine (objekte), ljude i druga živa bića. Izložba najboljih fotografija predstavlja presjek djelovanja „zuba vremena“ i iznova otkrivene ljepote uz korištenje kreativnosti i fotografskog umijeća autora/ica.

Stručnom žiriju u sastavu Branimir Ritonja (ugledni slovenski fotograf, umjetnički voditelj Fotogalerije Stolp, direktor Festivala fotografije Maribor, predsjednik Fotokluba Maribor), Hrvoje Mahović (predsjednik Fotokluba Zagreb), i David Matković (predstavnik organizatora, predsjednik Udruge fotografa Fotovun) nije bilo lako odabrati fotografije koje će posjetiteljima izložbe otkriti novootkrivenu ljepotu predmeta (stvari), građevina (objekata), ljudi i drugih živih bića, a još teže je bilo odabrati dobitnike triju novčanih nagrada i šest pohvala, koji će biti proglašeni na svečanom otvorenju izložbe u nedjelju 5.8. u 18.00 sati u galeriji hotela Kaštel u Motovunu. Projekt je realiziran u suradnji s Općinom Motovun, Turističkom zajednicom Općine Motovun i lokalnim poslovnim subjektima.

Legenda kazuje kako je Argonauta bilo 50, a zidove galerije hotela Kaštel će krasiti isto toliko fotografija, koje će biti izložene tijekom ljetnih mjeseci što jamči veliku posjećenost izložbe, koju možete razgledati svakoga dana od 7 do 22 sata u galeriji hotela Kaštel u Motovunu.

Zabavni program počinje u 20.30 sati nastupom pjevača Udruge mali veliki mikrofon Buzet, a nastavlja se uz Kvartet Istria.

Kaldirski plac od fruti

Ovu nedjelju 05.08. nastavlja se i održava šesti ovogodišnji Kaldirski plac od fruti gdje će se moći direktno od OPG-ova kupiti svježe i trenutno aktualno voće iz Kaldira kraj Motovuna. Ovu nedjelju izlažu: Opg Beletić Davide, Opg Božić Aleksandra, Opg Bertoša Samoel, Opg Rabak Andrej, Opg Cvitko Kristijan. Plac će se održavati ispred škole u Kaldiru i to od 08 – 13 sati, a u slučaju kiše seli u školu. Ovu nedjelju su tako u ponudi jabuke, kruške, šljive, breskve, nektarine. Najavljujemo sljedeće datume ovogodišnjeg placa: 19.08., 02.09. i 16.09.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa