Torbarina o Šikutima koji jedu odojak u Beču i spašavanju Uljanika

0
Foto: Instagram
Foto: Instagram

Novinarka Tanja Torbarina u svojoj satiričkoj kolumni Srida, koja izlazi svake srijede u Jutarnjem listu, ovog tjedna piše o umjetničkoj grupi Šikuti Machine te pulskom brodogradilištu Uljanik.

"Nije u redu da se stalno piše o nogometu, a zanemaruje kultura. Mnogi svašta izvode, ali ih se ne uvažava. Naprimjer, performerska grupa Šikuti mašine iz Istre imala je nastup u Beču. Ispred jedne galerije uredili su stol, obukli svečane košulje s kravatama. Jeli pečenog odojka i pustili da im svira Betovenova Šesta simfonija. Kažu da su time iskristalizirali desničarsku austrijsku vlast koja ne voli imigrante. Pa je u okviru toga zabranila roštiljanje po bečkim parkovima, budući da je to ipak većinska razonoda istočnih došljaka. Umjetnici su inače žderali svinjetinu. Stvarno, zašto ne bi svak gdje god hoće po Beču mogao ljevičarski naložiti vatricu. I na nju nabacio, recimo, janje. Po Zagrebu moš roštiljat na određenim mjestima. Ali zašto ljude sputavati. Eno na Trgu kralja Tomislava izvode opere i razne koncerte. Što bi falilo da oni koji žele zavrte ražnjeve i pljeskaju pljeskavice kraj pozornice. To je prvi aplauz. Da tenor i sopran nešto pojedu za vrijeme pauze. A violinisti da gudalima zavrte ražnjiće. Na klavirima uvijek ima mjesta. Mogli bi gore naslagat krmenadle i ovčje glave ako se koncerti oduže. Kultura je hrana za dušu. Al nije dobra natašte.", napisala je Torbarina.

Video pogledajte ovdje.

"U međuvremenu Ivan Jakovčić očito hoda po cijeloj Istri, a ne samo po vinskim cestama. Kojima je inače vodio novinare da ga supijani poslije reklamiraju. Sad ide i po maslinicima. I nagovara sve da kukaju kako se mora spasiti pulsko brodogradilište Uljanik. Već su velemajstori uvukli državu da im daje garancije za kredite da se ne može iz tog izvući. Uz to su proizvodili brodove na kojima su samo gubili. I sad im hitno treba, iako je brodogradilište u rukama dioničara, bar 500 milijuna eura. Da 4000 radnika ne dobije otkaz. To zbilja izaziva duboku sućut. Jel iz Hrvatske otišlo bar 300.000 tisuća ljudi. Oni doma šalju dvije milijarde eura. Zašto tih 300.000 ljudi ne bi četvrtinu svoje love slali u Uljanik. Računica je vrlo jednostavna: jednog iz Uljanika moglo bi lako uzdržavati 75 onih koji su otišli radit u Irsku i Njemačku. Ili bar 150 onih koji su ostali u zemlji. Kako bi se inače Jakovčić i šefovi Ideesa, stranke koja tamo drma, naslikavali da su toliko fantastični da iz Istre nitko ne odlazi. Pa što je to ulupat dva Pelješka mosta da se Jakovčić može i dalje trijumfalno kesiti. Uljanik je bio najveća austrougarska investicija. Kao što se zna, Austrougarska je propala. Te se postavlja pitanje treba li propasti Hrvatska samo da je Uljanik nadživi. U slavu Jakovčića. Nema još istraga. Krajnji je čas da geniji u Uljaniku sklepaju splav i da se na njemu tiho otplovi.", piše Torbarina.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa