fešta istarskog vola i fuži

Na Jakovlji u Kanfanaru ovog vikenda nastupa Neno Belan

0
Neno Belan dolazi u Kanfanar
Neno Belan dolazi u Kanfanar

U uredu turističke zajednice Općine Kanfanar 24. srpnja najavljena je Jakovlja – najveća kanfanarska fešta koja će se održati 27. i 28. srpnja, odnosno u petak i subotu. Kao općina istarskog vola i fuži, kanfanarska Jakovlja i ove će godine kao glavne atrakcije bogatog programa ponuditi gastro show Fužijadu u petak i jedinstvenu smotru istarskih volova u subotu.

Istaknuvši činjenicu da se je Jakovlja još od svojih početaka izdvajala među feštama u Istri upravo zbog potenciranja sadržaja koji doprinose očuvanju tradicije i njegovanju istarskih običaja, načelnik Općine Kanfanar Sandro Jurman pozvao je na dvodnevnu feštu koja će i ove godine obilovati kulturnim, sportskim, zabavnim i gastronomskim sadržajima.

Program Jakovlje započet će u petak u 18.30 u galeriji Malenica zajedničkom izložbom autora čije su fotografije s motivima Kanfanara i Kanfanarštine odabrane putem fotografskog natječaja, a već u 19 sati počet će i gastro show Fužijada kojega je predstavila Klara Marić. Osim u fužima s različitim umacima, posjetitelji će na Fužijadi moći i navijati za jednu od natjecateljskih ekipa koje će nastojati pripremiti „najbolji pijat fuži“, a ove će se godine natjecati ekipe kanfanarske osnovne škole, vrtića, DVD-a Kanfanar te jedinstvenog upravnog odjela Općine Kanfanar. Već tradicionalno, u Fužijadi će sudjelovati i štićenici Down syndrom centra iz Pule, a ove godine ponudu će obogatiti u udruga umirovljenika Općine Kanfanar s istarskim fritulama.

O programu smotre istarskih volova govorila je Ivana Maružin te najavila dolazak 23 vola s područja cijele Istre, od kojih će njih 17 biti u konkurenciji za osvajanje titule najljepšeg, najtežeg i najposlušnije vola. Smotra počinje u subotu u 18 sati na sajmištu (Pinkolica), nakon čega se kreće u povorku kroz Kanfanar, sve do javne vage i vale u kojoj će se demonstrirati oranje s volovima. Ova jedinstvena smotra istarskih volova u Kanfanar dovodi gotovo cijelu populaciju volova iz Istre, s obzirom da se procjenjuje da ih je preostalo tek 30-ak.

Predsjednica organizacijskog odbora Jakovlje, Sandra Orbanić, pored Fužijade i smotre volova najavila je i ostale sadržaje iz programa, poput izložbe u galeriji Malenica, rekreativne biciklijade u subotu, prodajne izložbe istarskih suvenira te koncerte Maura Staraja i La Bande u petak, odnosno grupe Vigor i Nene Belana u subotu. Više o programu Jakovlje na www.kanfanar.hr.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa