Osnovan porečki klaster kulture i turizma u sklopu EU projekta

0

Porečki poduzetnici, javne ustanove, udruge i različiti pojedinci koji djeluju u sektorima kulture i turizma svečanim su potpisivanjem sporazuma 20. srpnja u Pučkom otvorenom učilištu Poreč položili temelje inovativne ponude u gradu. Novi porečki klaster osnovan je u sklopu projekta EU-a I-Archeo.S., a prvi rezultati nove javno-privatne suradnje u Poreču bit će predstavljeni već na proljeće.

— Klaster će u narednim mjesecima raditi na pripremi manifestacije radnog naziva Tjedan kulture stvaranja i življenja, koja će se u svojoj pilot-verziji održati od 29. travnja do 4. svibnja 2019. Cilj je okupiti kulturne sadržaje u gradu u jedan integrirani sustav, kako bi oni bili vidljiviji i dostupniji svima, te kako bi se kulturna i prirodna baština, kojima Poreč obiluje, naposljetku uspješnije njegovale — rekao je voditelj projekta David Belas iz Učilišta tijekom predstavljanja projekta.

Zajednički nazivnik svih uključenih dionika želja je za razvijanjem kvalitetne ponude u gradu, koja na najbolji način predstavlja Poreč svojim građanima i gostima izvan glavne turističke sezone, dok snaga klastera leži upravo u povezivanju onih koji trenutno djeluju zasebno. Javni i privatni sektor, kultura i turizam, ”mali” i “veliki” ravnopravno će, svatko iz svoje pozicije, moći aktivno sudjelovati u kreiranju ove ambiciozne priče. Kultura bi tako trebala pokrenuti nove gospodarske aktivnosti koristeći alate iz turizma, dok bi porečki turizam trebao dobiti na slojevitosti i originalnosti prihvaćajući kulturu kao prirodnog i nezamjenjivog saveznika.

— Gradimo novi način gledanja na grad, istražujemo identitet grada i autentičnost prostora u kojem živimo. Imamo bogatu kulturnu baštinu, prirodu i vrijedne ljude, dakle, potrebna nam je sinergija već postojećih čimbenika — pojasnila je ravnateljica Učilišta Snježana Radetić.

Da je sinergija potrebna zaključeno je i na radionicama koje su se održale prije osnivanja klastera. Na drugoj lokalnoj radionici, Creativity Vocational Training Course, u srijedu i četvrtak dionici pozivani putem javnog poziva zajednički su radili na budućem tjednu kulture i svježim idejama. Potpisivanjem sporazuma u petak klaster je i službeno osnovan, a slijedi izrada web-aplikacije. Putem aplikacije dionici će moći nuditi svoje usluge, a korisnici – gosti i građani – kreirati svoj idealan doživljaj Poreča te ostalih područja koja sudjeluju u projektu I-Archeo.S.

Uz Pučko otvoreno učilište Poreč partneri su na projektu Grad Pazin i Grad Crikvenica te talijanski Marche Teatro iz Ancone, Regione Abruzzo i nositelj projekta Teatro Pubblico Pugliese. Ukupna je vrijednost projekta I-Archeo.S. 1.176.243,00 eura, a financiran je u okviru Europskog programa za prekograničnu suradnju 2014-2020 Interreg V-A Italija, s 999.806,55 eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt se provodi od siječnja 2018. do lipnja 2019. te se novouspostavljeni klaster obvezuje djelovati barem pet godina od završetka projekta. (Foto: Andi Bančić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa