koncesija za kamenolom

Holcim pozvao mještane Plovanije na raspravu i dogovor

0
Foto: Naša Bujština
Foto: Naša Bujština

 U četvrtak, 19.07.2018. sazvan je Zbor građana Mjesnog odbora Kaštel kako bi se raspravilo o aktualnoj problematici vezanoj uz produljenje koncesije Holcimu za eksploataciju kamena na području Plovanije, piše Naša Bujština. Tekst prenosimo u nastavku.

Navedenoj raspravi odazvalo se četrdesetak mještana zajedno s predsjednicom MO Kaštel Milenom Tomasich, zatim nekoliko zaposlenika u kamenolomu, a od predstavnika Grada Buja bili su prisutni gradonačelnik Vižintin, predsjednik Gradskog vijeća Duniš, vijećnici Gergorić i Puzigaća. Holcim su predstavljali Virna Višković – Agušaj, predsjednica Uprave i Mario Zečić, direktor segmenta agregata i betona.

Gradonačelnik Vižintin u uvodu je rekao da je za produljenje koncesije potrebno dobiti suglasnost građana, premjestiti glavni ulaz na dionicu ceste Plovanija - Umag, te krenuti čim prije sa sanacijom dijela kamenoloma koji je već eksploatiran. Nije riječ o prvoj raspravi na temu Holcima. Godinama unazad, građani su ukazivali na vibracije uslijed miniranja, iskazali su veliko nezadovoljstvo o čemu se više puta raspravljalo. Holcim je tada uzeo u obzir navedeni problem, te je novim načinom miniranja uvelike smanjio vibracije. Problem je bila i velika količina prašine.

Na prošlotjednoj raspravi bilo je i tome riječ, kao i o planovima za budućnost, gdje je namjeru produljenja rada kamenoloma prenijela predsjednica Uprave Holcima rekavši da Holcim želi i dalje poslovati na tom području jer se najveći dio proizvoda prodaje na udaljenosti do 20 km, samo iznimno do 35 km udaljenosti od kamenoloma, što znači da lokalno postoji potreba za građevinskim materijalom.

Direktor agregata i betona ukazao je da kamenolom radi od 1950-ih godina, da je Holcim koncesiju preuzeo 2007. godine i od tad unaprijedio proces proizvodnje kroz ulaganja od 23 milijuna kn, da su postavili sustav za spuštanje prašine, unaprijedili zaštitu na radu (npr. na dan zbora građana u kamenolomu je ostvareno 1.972 dana bez ozljede na radu) i da su na zahtjev mještana smanjili utjecaj miniranja kroz smanjenje eksplozivnog punjenja.

Nadalje, objasnio je značaj kamenoloma za lokalnu zajednicu rekavši da se od njegovih proizvoda rade lokalne ceste, izgrađen je kružni tok u Bujama, Umagu, Novigradu, sportske dvorane, turistički objekti, obiteljske kuće. „Potrebe zajednice za materijalom su sve veće, pa iz tog razloga Holcim želi produljenje i proširenje koncesije.“, izjavio je. Spomenuo je i drugi mogući scenarij tj. zatvaranje kamenoloma kad bi 16 radnika ostalo bez posla, 127 dobavljača bi ostalo bez 5 milijuna kn koliko godišnje Holcim kupi proizvoda i usluga, a investitori i građevinari s našeg područja bi građevinski materijal nabavljali iz drugih kamenoloma, što bi im stvorilo oko  8,8 milijuna kn većih troškova godišnje, istaknuo je Zečić.

„Nama je želja raditi i dalje, uz suživot kamenoloma i građana. Holcimov kamenolom daje značajan doprinos gospodarstvu ovoga kraja, a gradnja bi u slučaju zatvaranja postala skuplja. Treba uzeti u obzir sve to, značaj kamenoloma. Mnogo smo uložili i naučili, nadam se da smo blizu tome da je utjecaj kamenoloma na ljude koji uz njega žive znatno smanjen. Ako se rad kamenoloma produži, postupno ćemo se udaljiti s eksploatacijom od naselja prema zapadu. Do sad smo smanjili količinu eksploziva i dalje bismo radili na taj način. Zatvorit ćemo i ozeleniti prilaz sa ceste prema graničnom prijelazu.“, zaključio je.

Uslijedila su pitanja građana, popraćena diskusijom. Zajednički stav je da je situacija s miniranjem bolja i da velika većina građana ne želi zatvaranje kamenoloma, no svejedno je iskazano nezadovoljstvo za pojedina neizvršena obećanja. Mještani su se nadovezivali i na situacije od prije nekoliko desetaka godina i tadašnja obećanja da će kamenolom biti zatvoren. Ujedno su negodovali i za prašinu za koju smatraju da nije dovoljno smanjena.

- Nije sporno da ćemo završiti sanaciju, koju radimo prema rudarskom projektu, sve radimo prema zakonu, danas smo razumjeli što vam još smeta i sad moramo biti konkretniji i brži. Pozivamo mještane i povjerenstvo da nas posjete i utvrde jesmo li ispoštovali sve što je trebalo, zaključila je Višković – Agušaj. Odluka o promjeni prostornog plana Grada Buja kojom bi se omogućilo produljenje rada kamenoloma donijet će se na Gradskom vijeću, izvještava Naša Bujština.

Holcim je prisutnima podijelio informacije o kamenolomu, koje su objavljene i na njihovoj internet stranici na ovom linku.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa