Svečanom sjednicom počelo obilježavanje Dana općine Kršan (foto)

0
Valdi Runko govorio je o najznačajnijim postignućima u proteklih godinu dana
Valdi Runko govorio je o najznačajnijim postignućima u proteklih godinu dana

Općina Kršan proslavila je prvih 25 godina postojanja te blagdan sv. Jakova, koji se slavi kao Dan općine. U Stanciji Stare Staze u Kršanu 20. srpnja, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća koju je vodio predsjednik Zdravko Vidak, načelnik Valdi Runko pobrojao je najznačajnija postignuća u posljednjih godinu dana izdvojivši na samom početku osnivanje i gradnju vrtića.

Time su, kako je rekao pred brojnim uzvanicima, zbrinuta sva djeca s područja općine. Dovršena je obnova kršanske kule, vrijedna 1,2 milijuna kuna, Vodovodu je na upravljanje predan cjevovod Načinovići – Jurasi od 2,5 milijuna kuna, dobivena je uporabna dozvola za parkiralište u Plominu te su počeli radovi na privezu barki u Plomin Luci. Dovršena je prva faza šetnice uz Plominski zaljev, a u kojoj bi, rekao je Runko, vrijednost trebali prepoznati svi ljubitelji prirode, a u budućnosti bi trebala povezati Plomin Luku i Brestovu. Osvrnuo se i na dokumentaciju čije je prikupljanje u tijeku.

U tijeku je tako pridobivanje lokacijske dozvole za sportsku dvoranu, a ona za dom umirovljenika već je dobivena te se krajem godine planira napraviti glavni projekt. „Dom mora funkcionirati na socijalnoj, ali i financijskoj osnovi, tako da se u tome očekuje podrška oni koji imaju znanja i iskustva. O tome će se raspravljati i na Općinskom vijeću“, rekao je Runko. Još je jednom zahvalio premijeru Plenkoviću, ministru državne imovine Goranu Mariću i tajniku u ministarstvu Tomislavu Bobanu na vrijednom darovanju desetak hektara državnog zemljišta za poslovnu zonu Kršan istok.

Posebno je pohvalio Vijeće i općinsku upravu, rekavši da je prije samog darovanja zemlje obavljen jedan jednako tako važan zadatak, koji je Kršan doveo u prednost, a to je da su svi pripremni radovi na osnivanju zone počeli prije četiri, pet godina, te su na vrijeme obavljeni. Izrađen je glavni projekt i dobivena građevinska dozvola, pa zbog toga kasnije nije bilo problema prilikom dobivanja državnog zemljišta.

Zamjenik načelnika Roman Carić, koji je u Općini zadužen za EU projekte, rekao je da je lani Općina ostvarila pravo na dodjelu milijun kuna za pripremu dokumentacije projekt „Čuvar istarskog razvoda“ te je u rekordnom roku provela postupak javne nabave. Očekuje se raspisivanje natječaja za drugu fazu projekta koji će uključivati obnovu kršanskog kaštela, starog grada Plomina a odnedavno je Općina na upravljanje dobila i stari grad Kožljak. Prisutne je u ime župana pozdravila njegova zamjenica Sandra Čakić Kuhar a govorio je i Valter Glavičić, gradonačelnik Labina rekavši da je upravo u zajedništvu put naprijed, te da je Labinština premala da bi se dijelila.

Rekao je da ga veseli što su se na razini Labinštine uspjeli dogovoriti oko projekta odvodnje, a raduje se i zbog državnog dara Općini Kršan, rekavši da bi država svima trebala biti majka, a ne maćeha. Prisutni su pogledali promotivni video o Općini Kršan, arhitekt Marko Franković govorio je o obnovi kršanskog kaštela a Viviana Brkarić o projektu Ekomuzej Vlaški puti. Nastupili su folkloraši društva „Ivan Fonović Zlatela“ te Klapa Labin. Prisutnima su preneseni pozdravi župana Primorsko goranske županije Zlatka Komadine, gradonačelnika Osijeka Ivice Vrkića te bivšeg predsjednika Uprave HEP-a Perice Jukića. (Tekst: Kristian Stepčić Reisman, foto: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa