'ispravljena nepravda'

Država darovala Kršanu 10,3 hektara za poslovnu zonu

0
Tomislav Boban, Valdi Runko i Zdravko Vidak
Tomislav Boban, Valdi Runko i Zdravko Vidak

Vlada RH odlučila je Općini Kršan darovati 103 tisuće četvornih metara državnog zemljišta vrijednog 13,4 milijuna kuna u svrhu osnivanja proizvodno poslovne zone Kršan istok s Centrom Agropoduzetništva, obznanjeno je na konferenciji za novinare u Općini Kršan 20. srpnja. "Općina Kršan je prvi primjer ispravljene nepravde", rekao je tom prigodom u Kršanu Tomislav Boban, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine.

Pojasnio je da je prema starom zakonu otvaranje novih poslovnih zona bilo blokirano, ukoliko je u krugu od 20 kilometara od predviđene lokacije bilo drugih zona popunjenih manje od 66 posto. "Tako se događalo da neke općine budu zakinute zbog nečinjenja susjednih općina", kazao je Boban, dodavši da je nakon toga Vlada inicirala izmjene zakona, a Kršan je prvi osjetio njihove pozitivne učinke.

Dodao je da se nada da će ova odluka biti "vjetar u leđa" razvoju općine, te pohvalio veliku upornost Kršanaca u realizaciji tog projekta, zaključivši da bi doista bilo čudno da nije došlo do darovanja. Načelnik Valdi Runko nije krio zadovoljstvo odlukom Vlade, koja dolazi upravo u vrijeme najvećih hrvatskih sportskih uspjeha, odnosno, kako je rekao načelnik, "dana ponosa i slave", ali i uoči proslave općinskog blagdana. Izrazio je nadu da će njihovu zonu prepoznati i širi poslovni krugovi, a ne samo lokalni poduzetnici te dodao da bi u središtu aktivnosti trebao bi biti agrocentar sa specijalizacijom dorade samoniklog bilja.

"Na području općine Kršan imamo 120 registriranih poduzetnika, a u elaboratu je interes iskazalo njih 60", rekao je Runko, ostavivši mogućnost da se do kraja realizacije zone te brojke i promijene. Javno se zahvalio tajniku Bobanu, premijeru Plenkoviću i ministru Mariću, kao i općinskoj upravi te Vijeću koji su radili na projektu zone. Dio zone, koja se počela planirati još prije pet godina, po prostorno-planskoj dokumentaciji je u privatnom vlasništvu. Boban je ostavio otvorenom i mogućnost osnivanja nove zone, ukoliko se ova ispuni više od 66 posto. Prisutne je na konferenciji pozdravio i predsjednik Općinskog vijeća Kršana Zdravko Vidak, koji će istoga dana navečer voditi svečanu sjednicu povodom Dana općine Kršan. (Tekst i foto: Kristian Stepčić Reisman)    

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa