Horvat: Moguć drugi strateški partner za Uljanik grupu

0
Ministar Horvat sa sindikatima Uljanika
Ministar Horvat sa sindikatima Uljanika

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat sastao se danas s predstavnicima sindikata Uljanik grupe koji nisu samo socijalni partneri, već i 46% vlasnici društva. Današnji sastanak održan je kako bi se predstavnike sindikata informiralo o tome što su  Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta  i Ministarstvo financija  učinili po pitanju izrade i dostave plana restrukturiranja u Bruxelles.

Po zaprimanju prvog programa, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s Ministarstvom financija i Hrvatskom brodogradnjom Jadranbrod, intenzivno je komuniciralo s Upravom i konzultantima angažiranima za izradu plana restrukturiranja. Velik broj primjedaba koje su dostavljene na prvu i na drugu varijantu plana nisu imale za cilj blokirati proces, nego baš suprotno, cilj je bio plan restrukturiranja u što je moguće većoj mjeri uskladiti sa Smjernicama EK i pravilima o državnim potporama, a kako bi se izbjegle iste primjedbe Europske Komisije. U ovom trenutku očekuju se komentari Europske Komisije i početak razgovora s njima.

“Mi smo u Bruxelles poslali prijeldog programa restrukturiranja. Ovo nije završena, zatvorena varijanta. Mi ćemo se potruditi koliko je god moguće i zahtijevati od Europske Komisije da nam što prije sugerira što je u samom modalitetu možda neprihvatljivo, na modalitete koji na bilo koji način ruše tržišno natjecanje ili utječu na slobodu tržišta kapitala, roba i usluga“, rekao je nakon sastanka ministar Horvat.

„Cilj nam je osigurati likvidnost Grupe počevši isporukom platforme i broda za koje smatramo da će, u trenutku kad se unovče, dati dodatan puls Uljaniku. Nakon toga, zajedničkim snagama moramo osigurati opstojnost primarne djelatnosti, a to je brodogradnja koja u ovom trenutku u izvoznoj politici ima velik udio”, kazao je ministar i dodao, “Ovo je zadnja prilika i mogućnost intereveniranja države u brodogradnju”.

Predstavnici sindikata izrazili su zadovoljstvo današnjim otvorenim i konstruktivnim razgovorom i istaknuli kako ih ohrabruje što je i sindikatima i Ministarstvu prioritet opstanak brodogradnje i radnih mjesta. Dogovoreni su redoviti susreti kako bi se pravovremeno izmijenjivale informacije o procesu odobrenja plana restrukturiranja, objavili su na stranicama Ministarstva gospodarstva.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u srijedu nakon sastanka sa sindikalnim predstavnicima brodogradilišta Uljanik i 3. maj da je moguć i drugi strateški partner u restrukturiranju Uljanik grupe, dok od Europske komisije (EK) traži verifikaciju modela restrukturiranja, objavio je Tportal.

Upitan o nezadovoljstvu Vlade prije usuglašavanja programa te o "nekretninskim stavkama" koje je danas spomenuo u izjavi novinarima prije užeg kabineta Vlade, Horvat je ponovio da je prioritet da kao osnovna djelatnost ostane brodogradnja. "Svi bočni udari koji su bili apostrofirani u tom dokumentu iz njega su izbačeni", poručio je. Na novinarsko potpitanje je li tu riječ o projektima Danka Končara, Horvat je ponovio da je po trenutnoj važećoj odluci skupštine Končar strateški partner, a hoće li se on pod tim uvjetima usuditi ući u fazu restrukturiranja "to ćemo vidjeti u trenutku kada ona krene", javio je Tportal.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa