vlada nezadovoljna upravom

Uljaniku će država dati još 352 milijuna eura?

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

Da je pulsko brodogradilište Uljanik u velikim problemima, odavno je jasno, ali nije bilo jasno da je situacija toliko kritična. Očito je situacija posve izmakla kontroli jer Ministarstvo financija prvi put otvoreno, kritički i iznimno oštro proziva menadžment pulskog škvera za neodgovorno ponašanje, obmanjivanje, prešućivanje, nepravovremeno izvješćivanje, površnost te čak netočan prikaz podataka i relevantnih čimbenika te rizika koji su ključni za toliko potrebno restrukturiranje i ulazak strateškog partnera Danka Končara u vlasničku strukturu, što znači svježi kapital, piše Jutarnji.

U internom dopisu ministra financija Zdravka Marića ministru gospodarstva Darku Horvatu od 29. lipnja, koji smo dobili na uvid, jasno je da Vlada nimalo nije zadovoljna dosadašnjim postupanjem Uprave, niti načinom na koji su predstavljali podatke o poslovanju te rizicima nakon što su dobili državno jamstvo za 96 milijuna eura ove zime, posebno zbog realne mogućnosti aktiviranja čak 124,5 milijuna eura, što bi moglo ugroziti program restrukturiranja, ali i opstanak brodogradnje u Puli i Rijeci. Naime, kako doznajemo iz dopisa, situacija je u posljednjih nekoliko mjeseci kulminirala zbog neuredno ispunjenih ugovornih obveza oko novogradnje 500, koja je lani u srpnju porinuta u more. Riječ je usisnom jaružalu na vlastiti pogon koje je Uljanik ugovorio s luksemburškom kompanijom Dredging and Maritime Management, a kako se navodi u dopisu, prijeti raskid ugovora, što bi lančano moglo utjecati i na druge ugovore. Ministarstvo financija ne shvaća zašto ih Uljanikova Uprava, koja ostvaruje korist od odobrenih državnih jamstava, o tome ne izvještava s obzirom na veliku mogućnost pozivanja na plaćanje cjelokupnog paketa državnih jamstava, ali i ostalih rizika koji se dotiču drugih brodova koje je Uljanik ugovorio, ne samo u Puli, nego i u Rijeci.

U drugu ruku Ministarstvo gospodarstva smiruje tenzije i uvjerava kako to ne znači da se odustaje od plana restrukturiranja ili da on neće biti poslan u Bruxelles, a danas će na tu temu razgovarati s europskom povjerenicom za zaštitu tržišnog natjecanja. Cilj je Vlade, ističu, da se brodogradnja i radna mjesta zadrže po svaku cijenu. U tom pogledu, država će sudjelovati u troškovima restrukturiranja sa 60 posto, a ukupni trošak restrukturiranja trebao bi biti 584 milijuna eura. Dakle, država bi osigurala 352 milijuna eura, a ostatak Uljanik. U Ministarstvu gospodarstva očekuju da u Bruxellesu to neće biti problem jer je udio kapaciteta Uljanika u ukupnoj europskoj brodogradnji manji od jedan posto. Međutim, u ovom im je trenutku bitno da Končar kao strateški partner pomogne i hitno osigura 24 milijuna eura za dovršetak i isporuku dviju novogradnji - sporne 500, odnosno jaružara, i platforme Apollo jer bi time jamstva pala sa 645 na 555 milijuna eura. Restrukturiranje je nužno i za 3. maj jer inače ništa od njegove prodaje. Budući investitor traži vraćanje pozajmice od 500 milijuna kuna i čistu knjigu narudžbi, donosi Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa