prijavljeno šest osoba

Hrvatska i slovenska policija razbile lanac krijumčara ljudima

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

Djelatnici Službe organiziranog kriminaliteta PU istarske su zajedno s djelatnicima Policijske postaje Buje i Policijske postaje Buzet, a u suradnji s PU Koper, proveli kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, objavila je 11. srpnja istarska policija.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem, utvrđena je sumnja da je 44-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, u vezi s kaznenim djelima zločinačko udruženje i počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, dok se petoricu hrvatskih državljana u dobi od 47, 43, 39, 29 i 23 godine sumnjiči da su počinili kazneno djelo protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, u vezi s kaznenim djelom počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja.

Naime, 44-godišnjaka se tereti da je u razdoblju od 22. ožujka do 7. travnja, na području Pule, s namjerom stjecanja nepripadajuće imovinske koristi, povezao u zločinačko udruženje ostale osumnjičene osobe. Prvoosumnjičeni je dogovarao mjesta, vremena i preuzimanje stranih državljana na području središnje Hrvatske te njihovo prevoženje i nezakonito prebacivanje u Republiku Sloveniju, a potom i primopredaju slovenskim državljanima, koji su dalje strane državljane prebacivali na područje Italije. Osumnjičeni su na taj način omogućili nedozvoljen boravak i kretanje teritorijem RH te nezakoniti prelazak državne granice za tridesetak stranih državljana, pri čemu su ostvarili nepripadajuću imovinsku korist od više desetaka tisuća kuna.

Protiv osumnjičenih je podnijeta kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te su 47-godišnjak, 39-godišnjak, 29-godišnjak i 23-godišnjak po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 4. i 5. srpnja, privedeni u pritvorsku jedinicu PU primorsko-goranske.

Kriminalističko istraživanje provedeno je istovremeno na području PU istarske i PU Koper, a zahvaljujući dobroj suradnji hrvatske i slovenske policije, uspješno je razbijen lanac krijumčara ljudima.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa