Poslušajte zanimljiv Jakovčićev govor o pravima žena (video)

0

Želi li Europska unija biti uvjerljiva u promoviranju poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda u drugim područjima svijeta ona sama treba pogledati najprije u svoje dvorište gdje se ekstremne konzervativne snage protive ratifikaciji Istanbulske konvencije, istaknuo je europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) sudjelujući u raspravi na plenarnoj sjednici o kršenjima temeljnih ljudskih prava žena u Pakistanu s posebnim naglaskom na kršenja prava kršćanskih žena.

“Izražavam solidarnost sa svima onima koji, iz vjerskih razloga, pate u Pakistanu, posebice sa ženama kršćanske vjere. Zbog svoje vjere žene u Pakistanu žrtve su silovanja, mučenja i ubojstava”, kazao je Jakovčić.

Prema svjetskom indeksu progona kršćana za 2018. godinu koji sastavlja organizacija Open Doors, Pakistan zauzima peto mjesto među pedeset zemalja u kojima je najteže biti kršćanin. U sveukupnoj populaciji od 192 milijuna, kršćana u Pakistanu ima 3.9 milijuna.

“Nasilje nad ženama u Pakistanu samo je jedan primjer nepravdi koje se, u današnjem svijetu, čine ženama i vjerskim manjinama. Na žalost, zemlje u kojima se provodi takvo nasilje i nepravda često su partneri Europske unije”, dodao je zastupnik IDS-a. U pojedinim zemljama postignut je napredak u pogledu poštivanja prava žena što, kaže Jakovčić, daje nadu da će svijet u kojem živimo biti bolji.

“Cijeli svoj život posvetio sam borbi za prava manjina, za ljudsko dostojanstvo i čast. Zato otvoreno kažem: odgovornost za kršenje ljudskih prava u današnjem svijetu snose one osobe koje nisu u stanju najprije pogledati kakvo je stanje u njihovom dvorištu”, poručio je Jakovčić te citirao dio pitanja koje je zastupnica Marijana Petir, u svojstvu predlagača rasprave o kršenjima prava žena u Pakistanu, uputila Europskoj komisiji.

“U pitanju se navodi da ‘zakon o zaštiti manjina u regiji Sinddh nije stupio na snagu zbog prosvjeda konzervativnih vjerskih zajednica’, naveo je Jakovčić i nastavio:

“Moram povući paralelu s ekstremnim vjerskim zajednicama koje se i u Hrvatskoj protive ratifikaciji Istanbulske konvencije. I tu je riječ o pravima žena ali na našem kontinentu. Stoga ukazujem na tu očiglednu licemjernost”, naglasio je Jakovčić te se obratio visokoj predstavnici EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federici Mogherini.

„Pozivam vas da sagledate sve aspekte na koje smo ukazali u raspravi o kršenjima prava žena. Vaša je obveza da, u Pakistanu i drugdje, promovirate europske ideje i vrijednosti na kojima počiva EU. No ako želimo biti pošteni i iskreni kršćani trebamo ruku najprije staviti na svoje srce, a tek onda gledati u tuđa dvorišta”, zaključio je europarlamentarac Jakovčić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa