Proračun Istarske županije ponovno na samome vrhu transparentnosti

0
Istarski župan Valter Flego
Istarski župan Valter Flego

Prema najnovijem istraživanju Instituta za javne financije, čiji su rezultati predstavljeni danas u Zagrebu, Istarska županija je ponovno na samome vrhu transparentnosti županijskih uprava, prema broju ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na svojim službenim internet stranicama.

„Potvrda je to da su brojne naše aktivnosti koje su usmjerene ka još većoj transparentnosti rada županijske uprave prepoznate i da daju konkretne rezultate. Posebno nam je drago što je naš trud valoriziran i od strane Instituta za javne financije“, komentirao je rezultate istarski župan Valter Flego dodajući kako se od samog početka njegovog mandata velika pažnja posvećuje upravo otvorenosti, transparentnosti i učinkovitosti rada.

U prethodnom istraživanju Instituta za javne financije, Istarska županija izdvojena je kao primjer dobre prakse glede objave proračunskog vodiča za građane „Proračun u malom“ na lako dostupnom i uočljivom mjestu. Ovog je, pak, puta izdvojena po lakoći pretraživanja županijskih mrežnih stranica.

Istraživanje je pokazalo i kako su istarski gradovi napravili veliki iskorak te je Istarska županija odlikaš i po prosječnoj transparentnosti gradova - čak 8 od 10 istarskih gradova dobilo je maksimalnu ocjenu. Usporedbe radi, u prethodnom ih je istraživanju bilo 5.

„Svijest o nužnosti još veće transparentnosti i dostupnosti informacija, kao i većoj participaciji građana u procesu odlučivanja, na području Istarske županije pokazuje zavidnu razinu. Stoga će i naše daljnje aktivnosti biti usmjerene u podizanju te ljestvice, posebice kako bi dodatno motivirali i općine da slijede primjer Županije i gradova“, zaključio je župan Flego.

Institut za javne financije (IJF) iz godine u godinu analizira proračunsku transparentnost  hrvatskih županija, gradova i općina, a posljednje istraživanje provedeno je od početka studenog 2017. do kraja ožujka 2018. 

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Uz transparentno obznanjene proračune, građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti Vlade i vlasti lokalnih jedinica, pa time i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa