Labin treći u Hrvatskoj po broju projekata financiranih sredstvima EU

0

Posljednjih osam godina u Hrvatskoj je ugovoreno 5 tisuća projekata koji su se sufinancirali ili će se tek financirati sredstvima europskih fondova. U njihovoj pripremi sudjelovalo je tri tisuće različitih subjekata, državnih tvrtki i institucija, lokalnih jedinica te privatnih tvrtki i udruga. Ukupna vrijednost dosad ugovorenih projekata iznosi 4,1 milijardu eura. Udruga gradova prva je u Hrvatskoj na jednome mjestu prikupila sve podatke o dosad ugovorenim projektima, piše Večernji list.

– Kako ne postoji objedinjena baza podataka iz koje se na jednom mjestu mogu izvući svi podaci o ugovorenim projektima, Udruga gradova odlučila je obilježiti pet godina hrvatskog članstva u EU objavom takve baze. Iz nje se jasno može vidjeti uspješnost u povlačenju sredstava u pojedinim sektorima i kod pojedinih razina državne vlasti – kaže Marko Ercegović, savjetnik Udruge gradova.

Prikupljeni podaci pokazuju da je Hrvatski zavod za zapošljavanje pojedinačno pripremio najviše projekata koji se financiraju sredstvima Europske unije – njih 54, na drugom je mjestu Grad Rijeka s 39 projekata, a na trećem tvrtka Labin stan d.o.o s 29 projekata.

Labinska komunalna tvrtka pripremila je više projekata i od zagrebačkog Gradskog stambeno-komunalnog gospodarstva (28), no u Labin je po toj osnovi ipak stiglo manje novca nego u zagrebačku komunalnu tvrtku, 1,3 milijuna eura prema 5,9 milijuna koliko je došlo u Zagreb.

Tvrtka Labin stan u vlasništvu je grada Labina te je zadužena za upravljanje gradskim nekretninama, a na njezinu čelu nalazi se Dolores Sorić koja je ugodno iznenađena visokim plasmanom. Direktorica Sorić pojašnjava da je Labin stan dosad prijavio ili realizirao 60-ak projekata energetske obnove u Labinu pa su i ugovorena sredstva većinom namijenjena obnovi objekata u gradu.

– Odaziv građana i institucija na naše pozive je jako dobar i vjerujem da bi na idućim natječajima mogli prijaviti još više projekata – kazala je Sorić za Večernji list.

Članak iz Večernjeg lista

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa