Demetlika u saboru 

IDS protiv privatizacije javnih komunalnih poduzeća

0
Tulio Demetlika
Tulio Demetlika

U saborskoj raspravi o Konačnom prijedlogu zakona o komunalnom gospodarstvu sudjelovao je  IDS-ov zastupnik Tulio Demetlika koji je naveo da se radi o jednom od bitnih zakona za funkcioniranje i rad lokalnih samouprava, odnosno njihovih javnih, komunalnih poduzeća.

Demetlika je izrazio nezadovoljstvo što su ovim Konačnim prijedlogom zakona o komunalnom gospodarstvu vodoopskrba, odvodnja te gospodarenje komunalnim otpadom izuzete iz komunalnih djelatnosti.

- Postavio je pitanje „da li se izostavljanjem tih komunalnih djelatnosti otvara mogućnost privatizacije, čemu se naš Klub izričito protivi“.

- Prijedlog ovog Zakona u prvom čitanju pokazao je znatne manjkavosti, nedorečenosti ali i nelogičnosti te je izazvao veliko nezadovoljstvo, stoga je dobro što je predlagatelj prihvatio većinu primjedbi istaknutih u saborskoj raspravi, naglasio je Demetlika.

Demetlika je pozitivno ocijenio brisanje jedne od najspornijih odredbi Prijedloga zakona iz prvog čitanja kojom je bilo definirano da trgovačko društvo koje obavlja isključivo komunalnu djelatnost ne može istovremeno obavljati drugu tržišnu gospodarsku djelatnost.

Obzirom da je Konačnim prijedlogom zakona onemogućena suradnja među općinama i gradovima po pitanju pružanja komunalnih usluga važnim za građane, kroz vlastiti pogon, Klub IDS-a, PGS-a i RI-a podnio je amandman kojim predlaže mogućnost samostalnog odlučivanja o suradnji općina i gradova oko obavljanja određenih poslova, kao racionalno i korisno rješenje. 

- Ukoliko predlagatelj prihvati naše iznesene prijedloge u tom slučaju naš će Klub biti spreman podržati donošenje ovog Zakona, zaključio je Demetlika.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa