Plenković voli Istru

Hrvatska vlada za istarske dječje vrtiće izdvojila gotovo 4 milijuna

0
Premijer Plenković tijekom posjeta Umagu
Premijer Plenković tijekom posjeta Umagu

Vlada Republike Hrvatske dala suglasnost Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za preuzimanje obaveza sufinanciranja projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama/dječjim vrtićima.

Ostvarenje ove mjere planirano je kroz sufinanciranje projektne dokumentacije, nastavak izgradnje ili nadogradnja objekta, sanaciju postojeće infrastrukture, rekonstrukciju, adaptaciju objekta, opremanje fiksnom opremom, uređenje okoliša i vanjskih igrališta te energetsku obnovu objekta, a sve u iznosu od 50 milijuna kuna.

Predsjednik Istarskog HDZ-a, Jurica Šiljeg pohvalio je ovu odluku Vlade te kazao da je ovo tek početak. „Nitko do sada nije ovoliko brinuo o Istri, kao Vlada Andreja Plenkovića. Umaškom dječjem vrtiću dodijeljeno je čak 668 tisuća kuna, dok u susjedne gradove Buje i Novigrad dolazi više od 800 tisuća kuna. Ovo su vrlo konkretne demografske mjere, usmjerene upravo ka stabilnosti i demografskoj obnovi.“

Rekordna količina novaca za sufinanciranje, oko 4 milijuna kuna, putuje upravo u Istarsku županiju. Na listi odobrenih projektnih prijedloga nalaze se vrtići iz Pule, Poreča, Umaga, Pazina, Buzeta, Labina, Rovinja, Buja, Novigrada, Vodnjana, Medulina, Ližnjana, Tinjana i Tara. Upravo će ovim novcem svi navedeni gradovi i općine povećati svoje kapacitete te unaprijediti kvalitetu boravka naših najmanjih.

„Vlada RH, na čelu s predsjednikom Plenkovićem, ozbiljno radi na demografskom oporavku, a ovo je samo jedna od tih mjera. U Istru dolazi gotovo 4 milijuna kuna za poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima. Time je ispunjeno još jedno od HDZ-ovih obećanja“, kazala je Monika Udovičić, tajnica HDZ-a Istarske županije i pomoćnica ministra turizma.

„Vrlo je važno da radno vrijeme dječjih vrtića bude usklađeno s potrebama tržišta rada, odnosno da rade i u popodnevnoj smjeni. Za to je u Europskom socijalnom fondu osigurano oko 300 milijuna kuna kojima se mogu sufinancirati plaće dodatnih odgajatelja i ostalog osoblja. To je posebno važno za Istru, jer je velik broj ljudi zaposleno u turizmu, a turizam traži određenu fleksibilnost kada je radno vrijeme u pitanju“, zaključila je Udovičić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa