Labinski SDP: Demetlika u službeni posjet pozvao potomka labinskog fašiste

0
Daniel Mohorović, Jasmina Gruičić i Željko Ernečić iz labinskog SDP-a
Daniel Mohorović, Jasmina Gruičić i Željko Ernečić iz labinskog SDP-a

U Labinu se na poziv gradonačelnika Tulija Demetlike i labinske Zajednice Talijana od 21. do 23. rujna održavao prvi skup labinskih esula u rodnom gradu. Okupilo se oko 90 Talijana labinskih korijena, uglavnom iz Trsta, Trevisa, Monfalconea i Conegliana, a svečanom prijemu u Gradskoj vijećnici prisustvovao je i saborski zastupnik Furio Radin.

Nakon susreta s gradonačelnikom, esuli su otišli na gradsko groblje gdje je otkrivena spomen ploča posvećena „svim Labinjanima u svijetu koji su taj grad napustili zbog nepoćudnosti“.

No, labinski SDP ne gleda blagonaklono na ovaj skup. „Uz dužno poštovanje prema svim nevinim žrtvama bezumlja koje je vladalo na ovim prostorima kao i uz poštovanje prema članovima njihovih obitelji, "prvi službeni posjet esula" Labinu otvara neka pitanja. U čije ime je organiziran ovaj posjet i s kojim motivima? Zašto je posjet organiziran sada? Je li to samo slučajna koincidencija da je posjet organiziran par dana pred obljetnicu pripojenja Istre matici Hrvatskoj?“, pita se Željko Ernečić, vijećnik SDP-a u Gradskom vijeću Labina. 

Ernečić je potom citirao tekst sa službenih stranica Grada Labina, gdje među ostalim piše da je „na 31. susretu esula u Veroni, 1996. godine, tadašnji gradonačelnik Labina, gospodin Marin Brkarić uputio poziv esulima da dođu u Labin, no poziv nije prihvaćen”.

„Zašto sada dolaze a nisu htjeli doći prije 16 godina?“, ponovo se zapitao Ernečić uputivši kritiku gradonačelniku Demetliki što je esule dočekao službeno kao gradonačelnik koji politički predstavlja Labin. Ernečić smatra da bi bilo prikladnije da je Demetlika za esule organizirao privatni posjet.

Spomen ploča posvećena „svim Labinjanima u svijetu koji su taj grad napustili zbog nepoćudnosti“
Spomen ploča posvećena „svim Labinjanima u svijetu koji su taj grad napustili zbog nepoćudnosti“

U labinskom SDP-u dvoje jesu li uopće sazreli uvjeti za ovakav službeni posjet, a kao argument navode tekst iz "Gazzetina", lista koji izdaje udruga "Dante" iz Labina, u kojem jedan od esula koji je proteklog vikenda bio u Labinu, Tomaso Millevoi, piše o svom ocu, osnivaču "fašističke ćelije" u Labinu.

„Je li na djelu neka vrsta revizionizma kojim se nastoji izjednačiti sve sudionike povijesnih zbivanja kod nas?“, upitao je Ernečić.

SDP-ovcima je sporna i spomen ploča otkrivena na groblju s obzirom da je natpis samo na talijanskom jeziku. „Znači li to da je spomen ploča posvećena samo Talijanima koji su napustili Labin? Što je s Hrvatima i ostalima? Ne bi li bilo u najmanju ruku pristojno da je tekst na spomen ploči dvojezičan i da uz talijanski stoji i hrvatski tekst“, smatraju u labinskom SDP-u.

„Za vrijeme bezumlja, koje je na ovim prostorima vladalo od dvadesetih pa do četrdesetih godina prošlog stoljeća, učinjeno je mnogo zla, ali dok sve strane ne priznaju svoje greške i ne počnu uvažavati jedni druge upitna je svrha održavanja ovakvih susreta“, smatra Željko Ernečić. (Tekst i foto: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa