Časnici broda Fidelity osumnjičeni za onečišćenje mora u Raškom zaljevu

0
Brod "Fidelity" u luci Bršica
Brod "Fidelity" u luci Bršica

Djelatnici Policijske postaje Labin dovršili su kriminalističko istraživanje i utvrdili sumnju da su trojica državljana Sirije u dobi od 39, 33 i 32 godine počinili kazneno djelo onečišćenje okoliša, a s obzirom da se promjene prouzročene onečišćenjem ne mogu dulje vrijeme otkloniti, radi se o teškom kaznenom djelo protiv okoliša. Radi se o časnicima broda „Fidelity“ o kojemu su Inspektori Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture  22. lipnja utvrdili da je bio izvor onečišćenja.  

Osumnjičeni 39-godišnji kapetan broda, 32-godišnji zapovjednik stroja i 33-godišnji zamjenik zapovjednika stroja nisu kao odgovorne osobe zadužene za ukrcaj goriva na brod, u luci Bršica od 21. lipnja od 22.45 sati do 22. lipnja do 8 sati, odnosno za vrijeme ukrcaja brodskog goriva iz kamionskih cisterni na teretni brod koji plovi pod libanonskom zastavom, nadzirali te poduzeli propisane, zaštitne i potrebite sigurnosne mjere. Tereti ih se da nisu uspostavili komunikacijski VHF kanal između broda i opskrbnog kamiona, da nisu podignuli  BRAVO zastavu tijekom operacije te da odljevi na palubi nisu bili zatvoreni. To je dovelo do istjecanja oko 3.800 litara brodskog goriva iz pramčanog lijevog rezervoara te se gorivo kroz rezervoar odušaka izlilo na palubu i dalje kroz palubne odljeve u more. Na taj je način došlo do zagađenja velike površine mora i obale u mjestu Trget te na istočnoj i zapadnoj strani Raškog zaljeva u općinama Barban i Marčana. Navedeno onečišćenje ne može se otkloniti kroz duže vrijeme te su osumnjičeni time u znatnoj mjeri ugrozili kakvoću mora, kao i živote životinja, biljaka i zdravlje ljudi.

Policija je protiv osumnjičenih podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku. Kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa