GLADIJATOR DAMIRA STRUGARA

Nema kruha bez igara

0
Damir Strugar
Damir Strugar

E, baš je lijepo ovih dana biti u Hrvatskoj i pratiti Svjetsko prvenstvo! Ipak je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu! Nogometaši pobjeđuju, narod je sretan i sve nam je super! Tko će se u ovim ludim danima Mundijala baviti politikom i društvenom situacijom kad je nogomet trenutno najdominantnija tema u domovini i u svijetu?

Recimo, naprimjer, koga u ovim danima kada Hrvatska dokazuje da ima najbolje nogometaše na svijetu zanima naša privredna situacija? Nikoga! Evo, recimo u mom rodnom gradu Puli. Bila su neka vremena iz doba socijalizma, samoupravljnja i preslaska u kapitalizam i tržišnu privredu. Pa su tako pretvorbom i privatizacijom na javnoj sceni nestali čuveni pulski privredni i tržišni giganti kao što su: Istraveletrgovačko, Puljanka, Mljekara Pula, Istarska banka, Bojoplast, Siporex, Pionir, Porer, Mikrosil, Istragrađevno, Arena, Astra, Mehanika, Arenaturist Gradsko ugostiteljstvo, Informativno Poslovni Centar Vjesnik Pula - (dopisništvo Vjesnika, Večernjeg lista, Sportskih novosti, zabavno - revijalnih izdanja...), Mesopromet, Merkant, Slikoplast, Metalmont, Elektromehanika, Ličioc, Ikus, Ford - prodavonica auto dijelova u Istarskoj ulici, Trgo-auto Koper, itd…

Nogomet nas veže i spaja

Da li je zaista bilo neizbježno da baš sve to propadne ili su novi vjetrovi tržišnog gopodarstva na restrukturiranje privrede i utjecali na propast navedenih firmi i neizvjesnu sudbinu stotina radnika koji su radili u njima?

Nikada od stranke na vlasti IDS-a, koja apsolutistički vlada polutokom Istrom 25 godina nisam čuo odgovore ili analizu zašto je nešto moralo propasti i zbog čega? Naravno, na ta pitanja nitko nije dao odgovor. Niti ga zna dati! No, pustimo sad te teške teme. Važno je da Hrvatska u nogometu pobjeđuje...

Tako sam i ja u skladu sa općom situacijom pozvan da utakmice nogometne reprezentacije Hrvatske promatram u veselom društvu. Red janjetine, red vina, red priče, pobjeda nogometne reprezentacije i eto ti veselja te noći...

„Sad je naša reprezentacija pobijedila, turistička sezona će biti sjajna i sve je do kraja godine u našoj zemlji sjajno! Nema šanse da se itko pobuni i nema teorije da se ova vlast promijeni!“ – govori mi jedan vječiti nezadovoljnik i pripadnik oporbenih snaga. Inače, rođen u Istri, ali ljuti protivnik IDS-a, jer sebe doživljava urbanim žiteljom Pule, a članove vladajuće stranke „seosko - ruralnim pokretom“ u Istri.

No, meni to ipak nije sasvim jasno! Nije mi logični kako taj čovjek razmišlja? Pitam ga, evo ovako javno, je li Boris Miletić dao velike ekrane i gledanje TV prijenosa reprezentacije narodu na Forumu?Je! Da li je to narod Pule platio? I Da i Ne!! Jesu li to prije mjesec dana šef kabineta gradonačelnika Pule i dopisnik HINE u Puli objavili pobjedonosno kao da su prvi ljudi koji su kročili na Mjesec? Jesu! Je li to mene kao novinara ganulo i raznježilo? Kako da ne! Je li netko može nakon svega reći da Istrijani time nisu pokazali i javno obznanili svoju privrženost domovini Hrvatskoj?? Ne može..! Hvala, dakle, na pitanjima i odgovorima, time smo oko igara riješili neke nedoumice! A kruh smo već ionako odavno pojeli...

Kruh naš nasušni uopće nije jeftin

A kao što je odvajkada poznato, narodu se mora osigurati kruha i igara! Igre su se ostvarile i definirale Mundijalom i uspjehom hrvatske nogometne reprezentacije na njemu. Dakle, kao što vidimo „igre bez granica“ su svemoguće.

Eto, tako čitam da je Pula po mnogim parametrima najskuplji grad u Hrvatskoj! Ja to ne vjerujem jer su me gradonačelnik, a posebno spiker dogradonačelnik putem naklonjenih im medija uvjeravali da je Pula vrlo prihvatljiva za normalan život! Jer u njoj maltene teku med i mlijeko! Klimanjem glave to su ponizno priznali i njihovi pomoćnici i pročelnici. I tko sam onda ja da o tome sudim ili da prvom čovjeku grada protuslovim??

Pa sam odlučio biti matematički egzaktan! I uvjerio sam se na licu mjesta! Usporedimo dakle cijene proizvoda na tržnici Pule i Zagreba. Evo ovako. Srdela: Pula 25, Zagreb 15. Trešnja: Pula 25, Zagreb 15. Marelica: Pula 20, Zagreb 10. Krastavci: Pula 12, Zagreb 5, Paradajz: Pula 14, Zagreb 8. Nektarina: Pula 20, Zagreb 12.

Kao radoznali novinar uvijek obilazim tržnice gradova u koje dolazim, pa tako rado i često uspoređujem cijene tržnice najvećeg ali i lažno politički najavljenog glavnog grada Istre, u odnosu na glavni grad hrvatske metropole. Čak je i glupim vrapcima na grani razvidno da je tržnica Pula u odnosu na tržnicu Zagreb skoro 50% posto skuplja, da Zagreb ima daleko veću i raznovrsniju ponudu  i da ljetna turistička teza „Oderi turiste!“ debelo košta i domaće stanovništvo!

Kreće izgradnja kružnog toka na Vidikovcu  

Naravno domaća vlast nema veze s utjecajima u realnom sektoru i cijenama voća i povrća, jer njezina je svrha, rekli bi cinici, zapošljavanje simpatizera i stranačkih uhljeba u nerealnom sektoru, a ne analiza procesa u poljorivredi i gospodarstvu! Međutim, imati i plaćati najskuplju vodu, najskuplji odvoz smeća i najskuplju tržnicu u Hrvatskoj, baš i nije neki epitet kojim bi se trebalo pohvaliti! Zar ne gospodine gradonačelniče Miletiću?

Pa ipak ne budimo kritizeri zbog kojeg bi vladajući čelnici mogli zamrziti potpisnika ovih redova i zabranjivati gradskim činovnicima da s njime popiju kavu, a ne zdravom pameću analizirati argumente iz teksta. Pokušajmo se, dakle, baviti stvarnošću...

Ovih dana, naime, javili su mi neki lokalni komunalni kadrovi, vjerni članovi vladajuće kaste, da ipak na jesen kreće izgradnja kružnog toka na Vidikovcu! I da će velepročelnik za urbanizam, komunalne radove, renesansu i visoku modu Giordano Škuflić konačno sebe upisati u knjigu besmrtnih Puljana! A o kojima će se pričati i stotinu godina nakon njegovog života, da su svojim pregalačkim radom i nemjerljivim zaslugama, poput austro-ugarskog cara i kralja Franje Josipa, građanima Pule olakšali život i rješili njihov stogodišnji problem. Da sam ja na mjestu velepročelnika Škuflića napravio bi taj kružni tok barem na dvije razine ili dva kata... Pa što košta - da košta!!! Ionako to građani plaćaju... (Damir Strugar)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa