Istarski umjetnici gostovali na likovnom susretu Sloveniji

0
Elvis Berton
Elvis Berton

Istarski umjetnici Mirjana Matić iz Višnjana i Elvis Berton iz Pazina sudjelovali su na 7. međunarodnom likovnom susretu „Dvorski likovni dnevi“ koji je održan proteklog tjedna u Sloveniji na Domačiji Rezelj u Dvoru pri Žužemberku. U idiličnom krajoliku uz rijeku Krku, 12 odabranih umjetnika iz Slovenije, Hrvatske, Rusije i Francuske stvaralo je nova umjetnička djela koja su predstavljena na zajedničkoj izložbi posljednjeg dana likovne kolonije. Osim Mirjane Matić i Elvisa Bertona, sudjelovali su Milena Gregorčič, Joso Knez, Vivijana Kljun, Petar Lazerević, Andreja Srna, Maruša Štibelj, Janez Štros i Jožef Vrščaj iz Slovenije, Vianney Lefebvre iz Francuske te ruski umjetnik s prebivalištem u Sloveniji Jurij Kravcov.  

Predstavljajući istarske umjetnike, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn istaknula je da je Mirjana Matić autorica koja različitim likovnim oblikovanjima potiče izoštrene umjetničke i estetske norme i tako pojačava izražajnost i sadržaj svojih umjetničkih djela. Motivirana je arhitekturom, osobito zidovima kuća. Površine su sivih i plemenitih mikrostruktura, a kuće elegantne i visoke. Iako motivi odražavaju  kontakt umjetnice s njezinim životnim okruženjem, kuće i drveće, njezini sudionici događaja, su svečano i daleko, kao da predstavljaju neki nestvaran, herojski, ali prije svega spokojan i miran duhovni svijet.

Elvis Berton se kreće kroz široki likovni raspon i njegova se djela razlikuju po svojoj različitoj individualnosti, budući da djeluje izvan bilo kojeg trenda ili grupnih preokupacija, naglasila je Anamarija Stibilj Šajn. U stalnom prijelazu između slikarstva i kiparstva, kao crvena nit Bertonove poetike pojavljuje se crtež koji predstavlja njegov temeljni likovni element, njegov pripovjedačko-ispovjedni entitet sa snažnim izrazom i porukom. Njegov umjetnički svijet je elementaran i često minimalistički. U slikarstvu ga upravo postupci redukcije, pojednostavljenja oblika i boje vode u sfere prvobitnog, primarnog, gestualnog i impulzivnog, rekla je Stibilj Šajn.

Tijekom likovnog susreta održan je i „Dan otvorenih vrata“ tako da su djeca iz obližnje osnovne škole i vrtića mogla posjetiti umjetnike i vidjeti kako stvaraju, a nastala je i zajednička slika većeg formata svih sudionika kolonije koju su umjetnici poklonili osnovnoj školi.

Radovi nastali na likovnoj koloniji postat će dio stalnog postava galerije DLD koja od prošle godine djeluje u Dvoru.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa