Umag proslavio Dane Svetog Pelegrina (foto)

0

U okviru programa „Umag u maju“, i ove je godine svoje posebno i važno mjesto zauzela svečana proslava u čast umaškom zaštitniku, Svetom Pelegrinu, koji je u davnim vremenima Umag odabrao radi poznate maneštre od bobića. Tako su i ove godine Grad Umag, Zajednica Talijana „Fulvio Tomizza“, Muzej grada Umaga, Ustanova Festum, Gradska knjižnica Umag te Župni ured Umag, organizirali slavlje uz pregršt zanimljivih radionica, izložbi, druženja i tradiciju. 

Sve je započelo 19. svibnja 2018. godine uz tradicionalnu klapsku večer „Sveti Pelegrin“ tijekom koje je deset klapa s područja Hrvatske oduševilo brojnu publiku svojim fantastičnim a capella izvedbama. Uz domaću klapu Lungomare, na ovogodišnjem susretu nastupale su klape Tić, Bošket, Grdelin, Hreljinke, Ćakulone, Orca, Kampaneli Pinguentum i Luka.

U utorak, 22. svibnja u Muzeju grada Umaga priređeno je otvaranje izložbe u okviru 5. likovnog natječaja „Svjetionik–Sveti Pelegrin“, kao i tradicionalno proglašenje pobjednika. U mnoštvu šarolikih radova, žiri u sastavu Sanje Benčić, Jelene Zec i Serene Telloli Vežnaver, odabrao je radove Sebastiana Lukića u kategoriji vrtića, grupe „Stelline“ Talijanskog dječjeg vrtića „Girotondo“, Vanese Andročec TOŠ „Galileo Galilei“ u kategoriji 1.-2. razredi, Lee Makovac iz OŠ Marije i Line u kategoriji 3.-4. razredi, Sare Jurlina iz OŠ Marije i Line u kategoriji 5.-6. razredi te Senade Šahinović iz OŠ Marije i Line u kategoriji 7.-8. razredi. Posebna nagrada žirija za originalnost, trud i likovni izričaj pripala je šestogodišnjoj Lei Sarić iz Kreativne skupine DND-a te 4. razredu PŠ Bašanija - OŠ Marije i Line. Vesela i kreativna izložba otvorena je do 10. lipnja. Nakon otvorenja izložbe, u Gradskoj knjižnici Umag sugrađane je dočekao Bruno Šimleša koji je s entuzijazmom predstavio svoju novu knjigu „Istine i laži o ljubavi“.

U jutarnjim satima tijekom tjedna su vrtićka djeca i učenici prvih razreda osnovnih škola iskusili kako se mijesi kruh i izrađuje tjestenina, zaplesali uz tradicionalnu glazbu naših krajeva, igrali dječje igre, kao i igre iz djetinjstva njihovih roditelja i nonića. Mališani su bili oduševljeni radionicama. Ovu vrstu praktičnog primjenjivanja znanja i vještina Grad Umag posebno njeguje kod mališana, kako bi se s koljena na koljeno prenosila tradicija naših nona i nonića.

Na dan zaštitnika grada Umaga, Svetog Pelegrina, 23. svibnja, u umaškoj je Župnoj crkvi tradicionalno održana svečana koncelebrirana sveta misa u čast Sv.Pelegrina koja u 17:00 sati okupila veliki broj Umažanki i Umažana, a koju su predvodili biskup Porečke i Pulske biskupije mons. Dražen Kutleša te generalni vikar Porečke i Pulske biskupije mons. Vilim Grbac. Slijedilo je ugodno druženje i domjenak na Trgu slobode.

Proslava Svetog Pelegrina, zaštitnika grada Umaga, svakako za Umažanke i Umažane predstavlja jedan od najvažnijih perioda tijekom godine. Tradicionalne manifestacije u okviru proslave zaštitnika Umaga svake godine privlače sve veći interes te okupljaju sve veći broj građanki i građana koji svojom prisutnošću potiču i uvažavaju tradiciju i zajedništvo u Umagu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa