Projekt izgradnje širokopojasne mreže širi se i na urbani dio grada

0

Gradovi Buzet, Labin i Pazin, te općine Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lanišće, Lupoglav, Motovun i Sveti Petar u Šumi potpisali su 19. ožujka u Lupoglavu Sporazum o ulaganju u izgradnju širokopojasne mreže sljedeće generacije (Next Generation Access network) s tvrtkom Rune Adria. Ona se navedenim sporazumom obvezuje izgraditi širokopojasnu mrežu i omogućiti pristup širokopojasnom internetu za više od 10 tisuća kućnih adresa što predstavlja više od 80 posto naseljenih adresa, za koje su u fazi izrade Planova razvoja širokopojasnog interneta iskazali komercijalni interes na području navedenih jedinica lokalne samouprave.

Ova infrastruktura koja bi prema sporazumu trebala biti izgrađena do studenog 2020. godine značajno će potaknuti razvoj ovih krajeva i njegovim žiteljima omogućiti pristup internet tehnologijama najvećih brzina i kapaciteta. Glavni investicijski partner tvrtke Rune – Adria je Cube Infrastructure Managers, neovisna management kompanija koja se bavi investicijama u Europske infrastrukturne projekte.

Upravo stoga, u Labinu je 23. svibnja održan sastanak na kojem su prisustvovali predstavnik tvrtke RUNE – SI Goran Živec, direktor tvrtke RUNE – Adria Saša Ukić, voditelj projekta Davor Car, investicijski direktor tvrke Cube Infrastructure Managers Fabrice de Seze, gradonačelnik Labina Valter Glavičić, Pazina Renato Krulčić, Buzeta Siniša Žulić te načelnik Općine Cerovlje Emil Daus.

Projekt navedenih gradova i općina samo je dio zajedničkog projekta dvije navedene tvrtke čiji je cilj izgraditi mrežu u 1.127 naselja u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji te 3.585 naselja na području Slovenije.

„Raduje me današnji sastanak koji nam je samo potvrdio kako projekt napreduje te kako će i naša ruralna područja dobiti optiku koja je u današnje vrijeme prijeko potrebna. Prošle godine pobrinuli smo se da isti takav sustav dođe do svih škola, gradskih poduzeća, dvorane i ustanova, a sada je red na naše sugrađane koji ne žive u urbanoj sredini. Novost sa današnjeg sastanka je ta da u sklopu projekta proširujemo područje izgradnje mreže, te će osim ruralnih područja obuhvatiti i urbani dio grada Labina. Početak radova planiran je za rujan ove godine.“ – izjavio je gradonačelnik Glavičić nakon održanog sastanka.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa