Uspješni srednjoškolci posjetili gradonačelnika Umaga

0

Svaki uspjeh izaziva neopisivo dobar osjećaj. Uspjeh ispunjava, izaziva u osobi dobro raspoloženje, ponos i motivaciju za osvajanje sljedećeg, novog cilja. Cilja koji potencijalno predstavlja novi životni uspjeh. A, kad mladi ljudi ulažu u osobni razvoj, pokazuju beskrajnu volju i želju da uspiju u njima najzanimljivijem području, tad je to uspjeh ne samo njih samih.

To je uspjeh njih, njihovih obitelji, mentora, ali i cijele zajednice u kojoj žive. Grupa umaških srednjoškolskih genijalaca iz Srednje škole Mate Balote Poreč, zajedno s kolegicom iz Poreča i mentorima, stigla je u petak, 18. svibnja u posjet gradonačelniku Umaga Viliju Bassaneseu, ne bi li s njim podijelili upravo njihova zadnja iskustva u ostvarenju uspjeha.

Grupa srednjoškolaca iz porečke Srednje škole tako je postigla vrhunski uspjeh na svehrvatskom natjecanju Eko-kviz "Lijepa Naša" koje je održano od 4. do 6. svibnja 2018. godine u Zagrebu. Ovaj će kviz zasigurno ostati u vječnom sjećanju najboljem timu na kvizu, predstavnicima Srednje škole Mate Balote Poreč. Četiri mlada genijalca, od kojih čak tri iz Umaga, u konkurenciji 21 grada, uspjelo je ostvariti vrhunski rezultat osvojivši titulu pobjednika ovogodišnjeg natjecanja.

Umažani iz porečke opće gimnazije Marko Rašin iz 2. razreda, Lovre Labura iz 3. razreda te Frane Batagelj iz 4. razreda, zajedno s porečkom kolegicom Klarom Pauletić iz 1. razreda, u vodstvu mentorice profesorice biologije Marije Žužić, pokazali su svoje zavidno znanje iz područja prirode, biologije, kemije i geografije. Već 26 godina zaredom učenici osnovnih i srednjih Ekoškola iz Republike Hrvatske natječu se u znanju iz nekoliko školskih predmeta koji svojim gradivom zaokružuju sadržaje iz područja zaštite prirode i okoliša, odnosno ekologije.

Ove se godine natjecalo 52 osnovne i srednje škole od čega 37 Ekoškola, 10 hrvatskih škola iz Bosne i Hercegovine te 5 hrvatskih škola/odjeljenja iz Vojvodine. Program natjecanja sastojao se od pisanog dijela, prikaza ostvarenog praktičnog rada učenika pod motom „Istražili smo – uradili smo – predlažemo” te usmenog dijela. Porečki je tim predstavio svoj istraživački rad „Alge kao izvor hrane za čovječanstvo“, koji je uvelike utjecao na konačni vrhunski rezultat.

Umažanin Braian Perin, učenik 4. razreda iste škole, stigao je sa zavidnom titulom državnog prvaka u talijanskom jeziku u kategoriji gimnazije. Uz pomoć mentorice profesorice talijanskog jezika Germide Minozzi, Braian je na Otvorenom 26. državnom natjecanju iz talijanskog, francuskog i španjolskog jezika, održanog 21. travnja 2018. godine u Daruvaru, osvojio prvo mjesto liste C u grupi gimnazija, a njegova je prezentacija proglašena i najboljom na natjecanju.

U posjet je stigao i Umažanin Luka Glavočić, učenik 4. razreda porečke srednje škole, koji je od 21.-23. ožujka ove godine sudjelovao na državnoj smotri LiDraNo u Primoštenu. Njihovu je dramsku skupinu vodio Ivan Čupić, profesor hrvatskog jezika, u čijoj je pratnji Luka pristigao kod gradonačelnika. U Primoštenu su izvodili predstavu "Moriarty je kriv za sve".

Gotovo 500 učenika sudjelovalo je ove godine na smotri, a učenici su se predstavili svojim dramskim izvedbama i nastupima, literarnim i novinarskim radovima te radijskim emisijama. Na LiDraNu sudjeluju samo odabrani učenici. Naime, škole šalju radove školama domaćinima određene razine smotre, a škole domaćini prosljeđuju odabrane radove na višu razinu. O broju radova za općinsku/gradsku i županijsku razinu smotre odlučuje Povjerenstvo za organizaciju i provedbu smotre LiDraNo na općinskoj/gradskoj i županijskoj razini.

Gradonačelnik Vili Bassanese je učenicima i njihovim mentorima čestitao na fantastičnim rezultatima: „Izvanredan rezultat mladih intelektualaca, od kojih je čak pet iz Umaga, predstavlja doista veliki uspjeh na ponos našega grada. Marko, Lovre, Frane, Braian i Luka primjer su mladim Umažanima kako se rad i trud isplati. No, naravno, čestitam cijelom timu i njihovim mentorima, koji daju primjer mladim generacijama koliko je važan timski rad, koliko je važna ustrajnost, upijanje znanja od svojih profesora te njegovo primjenjivanje u daljnjem životu. Od srca svima vama čestitam! Ponos ste zajednice!“.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa