predavanje na politehnici

Istra se razvijala drukčije od Europe. Evo kako!

0
Alida Perkov
Alida Perkov

U utorak, 22. svibnja 2018. godine u 18 sati, u dvorani Luciano Delbianco održat će se promocija monografije "Utjecaj državnih institucija na preobrazbu istarskog gospodarstva – početci od 1850. do 1918." autorice dr.sc. Alide Perkov.

Klasični liberalni kapitalizam  ( tzv. Laissez-faire) je bila glavna gospodarska doktrina mladog rastućeg kapitalizma u Europi 18. i 19. stoljeća, a smisao joj je neograničena sloboda konkurencije i nemiješanje države u ekonomska pitanja . No u Istri je taj razvoj tekao drugačijim neočekivanim tijekom. Zbog strateške odluke Austrijskog dvora da Pula postane glavna ratna luka Austro-Ugarske monarhije, u dotad nerazvijenu i gospodarski nezanimljivu regiju krenule su značajne vrijednosti državnih investicija.

Upravo državni intervencionizam u vidu javnih investicija usmjerenih prema Markgrofoviji Istri temelj je industrijske preobrazbe Istre u drugoj polovici 19 stoljeća. Prirodno su uslijedile infrastrukturne investicije, za  zadovoljavanje općih pretpostavki funkcioniranja gospodarskog i javnoga života kao i održavanja i rasta društvenog standarda. Usporedno su rasle i investicije u ljudski kapital, što je rezultiralo otvaranjem mreže osnovnih i srednjih škola, kasnije više škole i Sveučilište, i kao kruna - otvaranje Politehnike.

Sada smo u srži Industrie 4.0. i ekonomije stvaranja vrijednosti. A kakvi su bili početci u Istri? Pridružite nam se kako bi čuli odgovor na to pitanje, i još mnogo toga, jer o knjizi će govoriti: akademik Josip Bratulić, prof.dr.sc. Darko Duhovski, prof.dr.sc. Marinko Škare, dr.sc. Elvis Orbanić, dekan mr.sc. Davor Mišković, Nela Načinović, prof., Josip Šikić, prof. i autorica, odnosno kolegica dr.sc. Alida Perkov, pred.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa