šef istarskog hns-a:

Istra nužno treba jedan novi izvor električne energije

0
Zvonko Liović i Ivan Vrdoljak
Zvonko Liović i Ivan Vrdoljak

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u sklopu obilazaka županijskih organizacija održao je 16. svibnja u Puli konferenciju za novinare, gdje je govorio o projektima koje HNS provodi na nacionalnoj razini te naglasio važnost razvoja poduzetništva u Istarskoj županiji.

„HNS se kao liberalna stranka zalaže za razvoj poduzetništva, stoga mi je drago što sam u županiji gdje djeluje veliki broj malih i srednjih tvrtki, koje su uspješne i zapošljavaju veliki broj ljudi. HNS želi jaku lokalnu organizaciju kako bi kroz nju promovirali sve projekte koje radimo na nacionalnoj razini: od reforme obrazovanja, preko subvencioniranih stambenih kredita za mlade do pokretanja kreativne industrije“, rekao je Vrdoljak.

Ove jeseni tri istarske škole ulaze u eksperimentalno provođenje kurikularne reforme - OŠ Veruda Pula, OŠ Vladimir Nazor Potpićan i SŠ Zvane Črnja Rovinj, što se uklapa u nacionalni plan reformi koji je nedavno donijela Vlada RH, jer se među tri glavna cilja nalazi i bolje obrazovanje usklađeno s tržištem rada.

Jedan od generatora zapošljavanja u ljetnim mjesecima je turizam na koji se naslanja najveći postotak nacionalnog BDP-a, a najave za ovu turističku sezonu su izrazito dobre, naglasio je na konferenciji za novinare Vrdoljak.

„Hrvatska se mora pozicionirati kao turistička destinacija cijele godine, a ne samo u ljetnim mjesecima. No, turizam ne smije biti glavni motor punjenja proračuna i udjela u BDP-u, odnosno jedina jaka gospodarska grana. Razvoj se može graditi primjerice na kreativnim industrijama, za što Istra ima sjajan potencijal“, zaključio je Vrdoljak. Predsjednik ŽO HNS-a Istarske županije Zvonko Liović rekao je kako se u Istri mora voditi računa i o energetskoj neovisnosti, s obzirom da u vrijeme najvećeg turističkog vala potrošnja električne energije premašuje proizvodne kapacitete u županiji.

„Smatram da Istra nužno treba jedan novi, značajniji izvor električne energije. O tome moramo razgovarati u Istarskoj županiji, na  savjestan, racionalan i odgovoran način. Na način da to nama, Istrijanima osigurava najprihvatljiviju ekološku, ekonomičnu i suvremenu opciju, a ne da Strategija razvoja Istre ignorira ovo izrazito važno pitanje. Smatram da uz 13 glavnih razvojnih projekata Istarske županije za razdoblje do 2020. odnosno 2027. godine mora postojati i onaj 14., a to je veliki energetski izvor koji će zadovoljiti istarski energetski deficit“, rekao je Liović.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa