Legenda u Istri: Imam 77 godina, ali još uvijek kušam 80 do 100 vina dnevno

0
Steven Spurrier (foto: Jutarnji list)
Steven Spurrier (foto: Jutarnji list)

Njegova kritika iznimno je važna i ima snažan odjek u vinskom svijetu, a mjesečno u poznatom vinskom magazinu Decanter, koji ga je lani proglasio čovjekom godine, napiše po tri prikaza vina koja su mu taj mjesec bila najbolja. U već poodmakloj dobi jedna od živućih legendi vinskog svijeta i dalje juri sto na sat. Proizvodi vino, kuša ih i do 100 na dan, daje savjete, piše vinske kritike za najugledniji svjetski vinski magazin Decanter. Sve to je 77-godišnji britanski vinski znalac Steven Spurrier koji je ovih dana ponovno boravio u Hrvatskoj, točnije u Poreču, uoči početka 25. Vinistre, piše Jutarnji.

Bio je to idealan trenutak da tog revolucionara u vinskom svijetu propitamo o današnjim trendovima, vinu nekada i danas, malvaziji, toj dalekoj 1976. kad je organizirao kušanje kalifornijskih i francuskih vina u Parizu te sasvim promijenio konstelacije u vinskoj industriji. Naime, tog svibnja francuski suci prvi su put vina iz novoga svijeta ocijenili boljima od onih legendarnih iz Francuske koja su dotad imala apsolutnu prevlast.

Bio je to početak zlatne ere kalifornijske doline Napa, gdje je jake hrvatske snage zastupao Miljenko Grgić. On je na tom kušanju ponudio chardonnay vinarije Chateau Montelena iz 1973.

- U Pariz sam došao 1971. godine i ondje sam boravio do 1991. godine. Kako sam se prije u Londonu bavio prodajom vina, bio je to logičan slijed za mene. Tada je u glavnom francuskom gradu živjelo puno više Britanaca nego danas i vinski znalac sa znanjem engleskog jezika bila je prava novost. Najprije sam tražio lokaciju gdje bih otvorio vinoteku. Pronašao sam je ondje gdje je već postojala vinoteka, u Place de la Madeleine, i znao sam da je to moja trgovina iz snova, a i u tom kvartu je bilo najviše Britanaca. Ušao sam u vinoteku, a vlasnica me je pitala koje bih vino kupio. Odgovorio sam joj da bih kupio cijeli dućan. Najprije sam kod nje radio šest mjeseci kako bih naučio posao, a onda sam kupio lokal. I tako je sve krenulo - prisjeća se Spurrier koji će za mjesec dana objaviti memoare.

- Van Gogh nikada nije prodao niti jednu sliku, a danas je najpoznatiji slikar na svijetu. Zato mislim da bi mali proizvođači najviše trebali raditi na kvaliteti, a na kraju dolazi i zarada - ističe taj Britanac koji se bavi i vinskim konzaltingom, piše knjige, putuje svijetom, kuša vina, bira najbolje i preporučuje ih javnosti. Njegova kritika iznimno je važna i ima snažan odjek u vinskom svijetu, a mjesečno u poznatom vinskom magazinu Decanter, koji ga je lani proglasio čovjekom godine, napiše po tri prikaza vina koja su mu taj mjesec bila najbolja.

- Redovito idem na viske probe i zabilježim sve što važno o vinu koje kušam. U prosjeku za Decantera kušam od 80 do 90 vina na dan, a kada su u pitanju australske izložbe vina, i do 100 uzoraka. To zna nekad biti i previše - kaže kroz smijeh.

- Nije problem kušati 80 vina dnevno ako je riječ o vinima iz iste regije, problem je ako se kušaju sasvim različita vina. Bilo kako bilo, neka mi posebno ostanu u sjećanju i tada izaberem tri najbolja o kojima ću pisati. Uvijek izabirem vina iz druge regije. Primjerice, zadnji put sam pisao o jednom vinu iz Gruzije, Argentine i Mađarske - otkriva Spurrier tajne svog zanat, piše Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa