Završen ciklus predavanja u sklopu Tjedna za mlade

0

U Gradskoj vijećnici Grada Pule jučer su održana zadnja predavanja u sklopu "Tjedna za mlade" koji je organiziran u suradnji Savjeta mladih Grada Pule, Istarske razvojne agencije, područnog ureda Hrvatske banke za obnovu i razvitak, Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije - Savjetovališta za prehranu, Udruge kineziologa, Udruge ZUM, Volonterskog centra Istra, Udruga za poticanje poduzetništva i zapošljavanje mladih Start Up, Udruge mladih i ALUMNI FET Pula, srednjih škola s područja grada Pule i Grada Pule.

Prekjučer su održana predavanja pod nazivom Poduzetništvo mladih. Ivana Kalac, stručna suradnica iz Istarske razvojne agencije, u interaktivnoj je prezentaciji mladima predstavila aktivnosti i projekte, viziju i misiju IDA-e, a to su kreiranje i provedba mjera za razvoj poduzetništva s ciljem podizanja konkurentnosti gospodarstva Istarske županije. Predstavila im je pozitivne prakse suradnje s poduzetnicima, pojam poduzetnički inkubator i edukacije koje IDA pruža javnom i privatnom sektoru, poduzetnicima početnicima, poduzetnicima u fazi razvoja te poduzetnicima koji koriste prostor u poduzetničkom inkubatoru Izazov. Mlade je zanimalo na koji se način može dobiti prostor u Poduzetničkom inkubatoru Izazov te koje uvjete moraju ispuniti kako bi osnovali start up.
Cinzia Zubin, voditeljica područnog ureda Hrvatske banke za obnovu i razvitak, predstavila je mladima program financiranja i kreditiranja za mlade poduzetnike te načine na koje HBOR potiče razvoj hrvatskog gospodarstva. Također, mladi su dobili informacije na koji način HBOR odobrava kredite za financiranje poduzetnika i gospodastvenika, koji su proizvodi HBOR-a i zašto je razvojna banka važna za društvo.
Aktivnosti i projekt Burza poduzetničkih ideja, predstavila je Nada Katić, potpredsjednica Udruga mladih i ALUMNI Fakulteta ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković iz Pule. Cilj projekta jest osposobljavanje i motiviranje mladih osoba na bavljenje poduzetništvom, kao i umrežavanje mladih potencijalnih poduzetnika i nezaposlenih mladih osoba s poduzetnicima. Kroz edukacije i predavanja, mladi usvoje komunikacijske i marketinške vještine kako bi na završnoj konferenciji što kvalitetnije prezentirali svoju poduzetničku ideju pred stručnim žirijem. Polaznici sudjeluju u kreativnim radionicama koje imaju za cilj proučavati vlastite osobnosti, talente i kapacitete, kao i poticati drugačije vidove promišljanja, popularnog naziva "out of the box". 

Jučer su održana predavanja na temu Zdravlje i slobodno vrijeme mladih. Gosti predavači bili su Erik Lukšić iz Udruge kineziologa Pula i Vedrana Fontana Mikulić iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije - Savjetovališta za prehranu. Profesor Erik Lukšić prezentirao je mladima temu svrsishodnog provođenja slobodnog vremena, što ono znači za mlade i zašto je tjelesna aktivnost važna. Također, iskoristi je priliku najaviti manifestaciju obilježavnja Dana zdravlja koja će se obilježiti u nedjelju 20. svibnja s početkom u 9 sati u Šijanskoj šumi.
Vedrana Fontana Mikulić prezentirala je mladima mitove i zablude o zdravoj prehrani. Na zanimljiv način, predočila je mladima u interaktivnoj prezentaciji primjere zdravih i nezdravih namirnica koje se svakodnevno koriste u ishrani. Odgovorila im je na pitanja o prehrambenim navikama koja su zanimala srednjoškolce. Također, napomenula je da se danas na internetu mogu pronaći različite točne i netočne informacije o ishrani, dijetama i zdravlju, koje svakako treba uzeti s rezervom.

Tijekom ovog tjedna, gotovo u prepunoj Gradskoj vijećnici mladima je pružena mogućnost za poslušati različita zanimljiva predvanja stručnjaka u radu s mladima i za mlade. Mladi su mogli po završetku svakog predavanja predložiti tema koje ih zanimaju kako bi one bile temelj za daljnje planiranje aktivnosti za mlade. Ideja je mlade poticati na kritično, inovativno i kreativno promišljanje te kroz intersektorku suradnju stvarati aktivno mlado građanstvo i pozitivnu poduzetničku klimu, što su i strateški ciljevi Lokalnog programa za mlade Grada Pule 2018.-2020. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa