Grad Pula na okruglom stolu na temu korištenja ESI fondova

0

U sklopu europskog tjedna danas je u organizaciji Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" održan okrugli stol na temu „Uspješnost korištenja Europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj i Istarskoj županiji“. Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU na čelu s načelnicom Eminom Štefičić, pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Ivana Dragišić, stručna savjetnica iz Istarske razvojne agencije Tamara Kiršić te ispred Agencije za ruralni razvoj Istre Igor Juričić.

Prisutni govornici ukratko su predstavili svoje institucije i njihove uloge u kontekstu privlačenja bespovratnih sredstava, kao i aktualne projekte koje trenutno provode. Pročelnik Matić osvrnuo se tako na aktualni ITU mehanizam za kojega je konstatirao da predstavlja veliku razvojnu šansu za cijelo Urbano područje Pula. „Grad Pula, u partnerstvu sa još šest gradova i općina ima mogućnost realizirati niz strateških i ostalih projekta koji će doprinijeti rastu i procvatu urbanog područja“ zaključio je Matić nadodavši kako je za navedeno Urbanom području Pula alociran indikativan iznos od 229 milijuna kuna.

Ivana Dragišić studente je upoznala s aktualnostima iz djelokruga Istarske županije. „Na području Istarske županije do danas provelo se ukupno 827 projekata sveukupne vrijednosti od 357 milijuna eura“ istaknula je Dragišić koja je ovaj podatak potkrijepila i primjerima najznačajnijih projekata. Predstavnica Istarske razvojne agencije, kao produžene ruke županije nadovezala se s informacijom o tome kako iza njih stoji 44 projekata neto vrijednosti 45 milijuna kuna. Ove podatke pohvalili su predstavnici Ministarstva koji su konstatirali da, iako je Istarska županija predvodnik u povlačenju Europskih sredstava, očekuju da će se do kraja 2023. te brojke još i povećati. 

Ovom prilikom raspravile su se aktualne teme koje se usko dotiču uspješnosti korištenja Europskih strukturnih i investicijskih fondova koje su potkrijepljene primjerima iz prakse. Ujedno, govornici su se dotaknuli i prepreka, poput složenosti procedura popraćenih obilnom dokumentacijom i sporosti sustava, a s kojima se prijavitelji susreću tijekom prijave i implementacije projekata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa