Glavičić u Danskoj sudjelovao na simpoziju o obnovi zgrada

0
Valter Glavičić s predstavnicima Belgije, Danske i Italije
Valter Glavičić s predstavnicima Belgije, Danske i Italije

Gradonačelnik Labina Valter Glavičić sudjelovao je 9. svibnja na simpoziju Urban regeneration o energetskoj obnovi zgrada u gradovima, koji je u organizaciji Buildings performance Instituta Europe iz Brisela i Rockwoola održan u sjedištu te tvrtke u danskom gradiću Hedenhusenu.

Glavičić je bio jedan od sedam govornika na simpoziju i jedini predstavnik iz zemalja istočne Europe. Ostalih šest govornika bili su iz Danske, Velike Britanije, Švedske, Belgije i Italije. Osim što je bio jedini iz zemalja tzv. Nove Europe, Glavičić je bio i jedni gradonačelnik, odnosno predstavnik lokalne vlasti zbog čega je njegova prezentacija među sudionicima popraćena s posebnim zanimanjem.

Dio simpozija bile su i radionice na kojima su svi sudionici iznijeli niz preporuka kako osigurati revitalizaciju gradova kroz energetske obnove zgrada i kako one na sociološko-psihološkoj razini mogu utjecati na kvalitetu života građana.

Nakon održanih govora i radionica u panel diskusiji je Glavičić odgovarao je na brojna pitanja sudionika simpozija, na kojemu je inače sudjelovalo više od 50 utjecajnih stručnjaka na području energetske obnove zgrada, od predstavnika lokalne samouprave, upravitelja, industrije, arhitekture i nevladinih organizacija.      

U svom govoru Glavičić je kazao da je Labin grad iz hrvatske regije Istre, poznate po turizmu, ali da je Labin do prije nekoliko desetljeća bio poznatiji po industriji i rudarstvu, što je ostavilo velikog traga na arhitekturi i izgledu grada.

„Labin je danas jedini hrvatski grad koji podjednako razvija i industriju i turizam, ali ubrzani turistički razvoj nažalost nije pratila i brza transformacija industrijske u turističku vizuru Labina. Dva kilometra zračne linije od Labina, u mjestu Rabac gradili su se luksuzni hoteli, a centar Labina krnjile su ružne stambene zgrade s oronulim fasadama“, objasnio je Glavičić i potom opisao kako je započela urbana transformacija grada, nakon čega je Labin postao hrvatski lider po energetskoj obnovi zgrada.

Čitava prezentacija bila je popraćena slajdovima sa slikama zgrada prije i poslije obnove ali i atraktivnim fotografijama Rapca, jer je poruka Glavičićevog izlaganja bila da obnova zgrada u Labinu direktno utječe i na povećanje kvalitete turističkog proizvoda Rapca i Labina.            

Sudionicama simpozija bila je zanimljiva uloga gradske tvrtke Labin stan, te način na koji su stanari postepeno počeli shvaćati važnost i energetske a na samo estetske obnove fasada.

Nakon svih izlaganja i diskusija opći je dojam da Labin, ne samo da je lider u energetskoj obnovi zgrada u Hrvatskoj, nego da u tome uopće ne zaostaje za gradovima u bogatim zemljama poput Danske, Belgije, Italije i Velike Britanije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa