Najveći broj kuća za odmor je u malenoj općini u srcu Istre

0

Investicijski turistički val nakon zastoja u 2008. prije nekoliko godina ponovno je pogodio unutrašnjost Istre, piše Jutarnji list.

U zadnje tri godine taj je porast golem, o čemu svjedoči i broj novih kuća za odmor i apartmana u srcu istarskog poluotoka. Tako je lani ondje bilo 749 kuća za odmor i vila, ove godine ih je već 10 posto više, a ta će brojka definitivno rasti. Lani je taj segment ostvario 339 tisuća noćenja, oko 18 posto više nego godinu prije.

A najveći je broj kuća za odmor u maloj općini Svetvinčenat, 20 kilometara udaljenoj od Pule. Ondje se svake godine izgradi 15 do 20 novih vila i kuća, većinom s četiri zvjezdice. 

Godišnja zarada

Trenutačno je na tom području kategoriziran 331 objekt, što znači 275 iznajmljivača na 2230 stanovnika. Kada se odbiju strani investitori te oni koji više ne žive ondje, ali ulažu u svoju djedovinu da je spase od propasti, ispadne da više od 30 posto stanovništva ove male općine živi i od turizma koji im je dopunska djelatnost.

Naime, godišnja se zarada od kuća za odmor kreće od 80 tisuća kuna pa do nekoliko desetaka tisuća eura. Sve ovisi o tome kakva je kategorija te za koliko je osoba kuća namijenjena. Tako na području te općine ima i luksuznih vila čija se cijena u špici sezone kreće i do sedam tisuća eura tjedno.

Brzi porast

- U zadnjih četiri do pet godina imamo svake godine porast broja kuća za odmor za 15 do 20, i to visoke kvalitete. Rekao bih da smo mi općina u unutrašnjosti Istre s najvećim brojem takvih objekata, a u skladu s tim imamo i najveći broj noćenja i dolazaka gostiju - kaže nam direktor tamošnje Turističke zajednice Dean Pustijanac.

Samo lani imali su 13.314 dolazaka i 124.977 noćenja, što je 12 posto više dolazaka i 14 posto više noćenja u odnosu na 2016. godinu.

Za 2018. trend je još i bolji. Već sada imaju 13 posto više dolazaka i 48 posto više noćenja. Na ovom području najbrojniji su gosti iz Austrije i Njemačke koji čine 70 posto svih turista. Njihova je prosječna dnevna potrošnja od 80 do 100 eura, ako se u tu brojku pribroji smještaj. To znači da se na tom malom području generira potrošnja od 130 tisuća eura godišnje, samo od turizma.

- Bez obzira na takav rast, ne bih rekao da središnja Istra još ima dovoljan broj kapaciteta. Potražnja je i dalje veća od ponude, ali moramo ulagati u svoje sadržaje i ponudu kako bismo zadržali atraktivnost i kako bi cijene smještaja ostale visoke - ističe Pustijanac. Navodi da se sve to dogodilo u zadnjih deset godina te da je uvelike pomoglo da se obnove mala sela i stare kuće, ali i da se pokrene lokalna ekonomija.

- Stare su kuće obnovljene i sada imaju svoj smisao. Ljudi osim što su obnovili svoju djedovinu imaju i dodatni izvor prihoda i to će dugoročno utjecati i na doseljavanje ljudi. Od većeg broja gostiju profitirali su i lokalni OPG-ovi, ali stvorila se i dodatna turistička ponuda - dodaje.

Primjerice, nedaleko od Svetvinčenta niknuo je srednjovjekovni tematski park, OPG-ovi imaju sve veću i širu ponudu, restoranima i barovima cvjeta biznis, ali i građevini koja obnavlja svu tu djedovinu i gradi nove objekte.

Problem radnika

- Rekao bih da kada se zbroje sve te investicije u naš turizam, koji je prema obali skroman, dolazimo do investicije u jedan novi hotel u Rovinju, ako ne i više - zaključuje Pustijanac.

 Isti trend prati i područje koje pokriva Turistička zajednica središnje Istre, točnije područje Pazina, Tinjana, Cerovlja, Svetog Petra u Šumi, Gračišća, Lupoglava, Pićna, Svetog Lovreča i Karojbe. U prosjeku i ondje raste broj kuća za odmor za 15 posto svake godine.

 Trenutačno je na tom području 877 objekata, što kuća za odmor i vila što apartmana. Međutim, taj ritam na kraju ne mogu pratiti građevinari.

- Svi imaju beneficije od tog buma. Međutim, primjećujemo da ove godine investicije kasne jer jednostavno nemamo više toliko majstora. Svi su angažirani, pa čak se i dovode majstori iz ostatka Hrvatske, ali i bivše Jugoslavije. Primjerice, u strategiji razvoja turizma našeg područja te obližnjeg Žminja i Motovuna predviđeno je da do 2025. godine sa sadašnjih 5500 kreveta dođemo na 25.000 kreveta.

To znači da bi nam noćenja sa 320 tisuća trebala doći na 750 tisuća, a do 2030. na milijun - kaže nam direktorica TZ-a središnje Istre Sanja Kantaruti. I to, kaže, nije mnogo kada se vidi koliki promet ostvaruje obala.

- Međutim, nedostaje nam hotela. Imamo na našem području samo jedan hotel. Trebaju nam ruralni kampovi, B&B objekti, hosteli. Neke investicije poput hostela u Pazinu, adrenalinskog parka i ruralnog kampa u Tinjanu su u najavi, ali toga bi trebalo biti više - zaključuje Kantaruti za Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa