Stiglo proljeće

Umag u znaku cvijeća, plesa, odbojke i old timera (foto)

0

Mjesec travanj je u Umagu je sinonim za raskošno cvijeće i bilje, ples i zabavu, a ujedno i ponosan uvod u nadolazeći, slavljenički  svibanj - mjesec posvećen Umagu i njegovom zaštitniku. Stoga su i ove godine Grad Umag, TZ grada Umaga, Ustanova FESTUM, ZT „Fulvio Tomizza“ Umag, OK Umag te Old timer klub „Eppur si muove“ ujedinili snage ne bi li brojnim sugrađanima i posjetiteljima  priredili pregršt iznenađenja tik uz more, na najzapadnijoj obali Lijepe naše.

Sve je započelo 27. travnja uz svečano otvaranje 21. izdanja sajma cvijeća Umag Floria te 3. izdanja manifestacije Umag pleše-Umago balla. Gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese se od srca zahvalio organizatorima te prisutne pozvao na trodnevno druženje na umaškoj rivi.

„Manifestacijama poput «Umag pleše» i «Umag floria» ističemo kulturno-umjetničko bogatstvo naše zajednice, ali ujedno i potvrđujemo status nezaobilazne mete ljubitelja cvijeća te grada s najduljom tradicijom organiziranja cvjećarskog sajma.“ istaknuo je Bassanese prilikom otvaranja.

Povodom međunarodnog dana plesa, Grad Umag i Zajednica Talijana „Fulvio Tomizza“ Umag priredili su jutarnji i popodnevni plesni program čija je energija zadivila posjetitelje. Od vrtićkih i školskih skupina, pa sve do udruga i plesnih skupina, na pozornici su se izmjenjivali plesači i plesačice iz Umaga i obližnjih gradova, a sve pod stručnim vodstvom i organizacijom koreografkinje Jelene Mrak.

Energija i čarolija plesa savršeno su se stopile i sa šarenilom cvijeća u okviru Umag Florie. Sajam, koji je umašku rivu krasio od 27. do 29. travnja, obilovao je raznovrsnom ponudom cvjetnica, lončanica, aromatičnog i ukrasnog bilja, a obogaćen je raznovrsnom ponudom autohtonih tradicionalnih plodova istarske zemlje. No, to nije sve jer je gradska šetnica 28. travnja ugostila i 9. Međunarodnu izložbu Old timera u organizaciji kluba „Eppur si muove“.

Na ovogodišnjem defileu ulicama grada i samoj izložbi sudjelovalo je više od 100 vozila iz Italije, Slovenije, Njemačke, Švicarske, Austrije, Bosne i Hrvatske. Raritetna i skupocjena vozila bila su pravi mamac za poglede, a druženje je uz muziku i ples potrajalo do 13.00 sati, kada je krenuo defile gradskim ulicama na kojima je svaki automobil zračio ljepotom i ponosom.

A kako je Umag Europski grad sporta 2018., upravo sportskih događanja nije moglo nedostajati. Tako je OK Umag, povodom Dana Grada, organizirao dvodnevni međunarodni odbojkaški turnir na kojem je sudjelovalo 250 igračica iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Zahvaljujući besprijekornoj organizaciji, Umag privlači simpatije sve većeg broja posjetitelja koji se u Umagu vraćaju ne bi li ponovno doživjeli čar umaške travanjske priče.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa