Što se dogodi u glavi majke da ubije svoje dijete?

0
Foto: Express
Foto: Express

Teško je zamisliti nešto gore od zločina u kojem majka ubija svoje dijete, a upravo takvi slučajevi kao simboli najveće tragedije šokiraju javnost. Što može nagnati majku na takav zločin, kakva je to vrsta ludila i očaja - teško je shvatiti drugačije nego kao zamračenje uma. Danas je na 33 godine zatvora nepravomoćno osuđena Chiara Pašić iz Pule. Prije godinu dana u svom stanu, uz pomoć 14-godišnjakinje, hladnokrvno je ubila svog sinčića, 3-godišnjeg Denisa, donosi Express.

"Dok je mališan ležao licem okrenutim prema plafonu, maloljetnica je stavila jastuk na njegovu glavu u namjeri da ga uguši, a majka Chiara je dječaka držala za noge. Zatim su se zamijenile. Dječak je cijelo vrijeme vrištao, koprcao se i otimao. Nakon što su ga ugušile, odvezle su se na obalu gdje ga je majka bacila u more. Time je počinila teško ubojstvo jer je ubila osobu ranjive dobi", glasilo je sudsko obrazloženje za dugogodišnju zatvorsku kaznu.

Kao što je već bilo poznato otprije, a o tome je svjedočila i baka pokojnog mališana, njezina kćer Chiara je imala psihičkih problema, a problematična je bila i maloljetnica koja je suučesnica u zločinu. Da bi prikrile ubojstvo nedužnog djeteta, odvele su ga tijekom noći do obale i bacile u plićak, ali se Chiara ujutro ipak pred policijom slomila i priznala okrutni zločin. Kako svjedoče prisutni u sudnici, Chiara je tijekom izricanja presude bila sasvim hladnokrvna.  Mnoge je ovo suđenje podsjetilo na još jedan stravičan zločin. U šumi kraj Kutine, u listopadu prošle godine pronađen je automobil, a u njemu su bila tri spaljena tijela - majke (29) s područja Kutine i njeno dvoje male djece - od 1,5 i 5 godina.

Šokirani djed novinarima je rekao kako nitko nije primijetio ništa neobično u ponašanju majke proteklih dana. Žena je u ponedjeljak nakon posla došla kod bake i djeda po svojih dvoje djece i otišla. Isključila je mobitel i nestala. Djed i baka zabrinuli se se za njih, mislili su da su doživjeli prometnu nesreću. Kako ih nisu mogli dobiti, navečer su prijavili njihov nestanak.

- Nije ostavila nikakvo oproštajno pismo. Sve je bilo normalno. Nitko ne zna zašto je to napravila, to i mene zanima. Djeca su bila kod bake, došla je po njih i nestala. Sin je čekao kad će doći kući, onda je zvao prijatelje, rodbinu. Na kraju je nazvao policiju, mislio je da se dogodila prometna nesreća. Zvali smo je na mobitel, ali bila je nedostupna. Koliko ja znam, šumari su našli automobil i vjerojatno pozvali policiju. Nismo još dobili nikakve službene informacije.  Prema ponašanju policije primijetite da se nešto dogodilo, onda sam došao tu - rekao je svekar. Inače, suprug nestale žene je teško bolestan i već neko vrijeme vodi bitku s tumorom na mozgu.

Ovo je krajnja kategorija očaja, dubok duševni poremećaj koji oslobađa agresivni poriv, rekao je poznati splitski psihijatar Ivan Urlić. - Riječ je o situaciji kad je majka, obuzeta teškim očajem, zapravo prestala biti majka. Sigurno je proživljavala teške trenutke kakve si ne možemo ni zamisliti i možemo samo nagađati zašto je sve to prenijela na djecu. Bila je duboko depresivna što može biti uzrokovano preosjetljivošću majke na vanjske čimbenike ili su pak bili unutarnji razlozi, primjerice poremećena kemija u mozgu. Budući da su i djeca stradala, uvijek možete računati da je u pitanju bio i bijes. Ako su djeca prethodno bila na čuvanju kod djeda i bake, to znači da je znala da će se o njima imati tko brinuti ako samo sebi naškodi. Očito je bila toliko rastrojena pa ih ni unatoč toj spoznaji nije ostavila na životu - objasnio je Urlić za 24sata. Onima koji su donijeli konačnu odluku o tome kako će skončati, izgleda kao da počinje život nakon života. Osjete oslobođenje i ponašaju se smireno - tvrdi psihijatar, što objašnjava njeno smireno ponašanje majke kad je došla k djedu i baki po djecu, piše Express.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa