GLADIJATOR DAMIRA STRUGARA

Tko će biti novi gradonačelnik Pule i što će biti s Jakovčićem?

0
Damir Strugar
Damir Strugar

Prošli vikend iskoristio sam za boravak u Zagrebu gdje sam bio voditelj i moderator na promociji velike monografije o kultnom zagrebačkom klubu „Saloon“, koji ovih dana obilježava svoj 48. rođendan.

U raskošnoj monografiji u kojoj je prezentirano više od 1500 slika, brojni su istarski glazbenici koji su posjetili ili su nastupali u „Saloonu“ poput Tonija Cetinskog, Alena Vitasovića, Livia Morosina, Brune Langera i mnogih drugih. Zagrebačka diskoteka „Saloon“ je povezana uz Pulu, jer je godinama bila i jedan od sponzora čuvenog, ali već davno ugaslog humanitarno glazbeno-sportskog  Memorijala Serđo Blažić – Đoser.

No, dok sam se ja u „Saloonu“ družio s brojnim prijateljima iz bolje zagrebačke prošlosti, koje nisam vidio desetak ili više godina, u Puli se odvijao intenzivan politički život. Kako onaj na javnoj sceni, tako i onaj iza scene. Pa su tako brojni naši sugrađani imali prigode vidjeti različite aktivnosti prvog čovjeka grada, agilnog i marljivog gradonačelnika Borisa Miletića.

Gradonačelnik između djece i medija

Najprije je dragi naš gradonačelnik obišao novo asfaltirane ceste na Valkanama i Stoji, a blaženim izrazom svog lica pokazao je da je ovaj put više nego zadovoljan. A ne kao onda kada se radio čuveni „zlatni kilometar“ kod Šijane koji je bio loše kvalitete, ali je zato koštao kao Svetog Petra kajgana!

Potom je više nego dobro raspoložen skoknuo da Gregovice gdje je s mališanima iz dječijeg vrtića „Topolino“ na igralištu zasadio čak tri platane i jednu nješpulu.

„Drago mi je što imam priliku saditi s najmlađima, i to baš na dječjem igralištu, te me izuzetno veseli činjenica da sadržajima uspješno obogaćujemo zone namijenjene našim najmlađim sugrađanima. Siguran sam da će djeca brinuti i paziti na ova stabla, dok se budu igrala na igralištu, a izrazito je zanimljivo koliko možemo od njih učiti o prirodi!“, istaknuo je Miletić.

S Miletićem se dakako moramo složiti, jer to kakve se sve djetinjarije i ludorije dešavaju među našim političarima i kakve sve bedastoće političari pričaju, ne treba biti veliki Lumen pa zaključiti kako su djeca daleko od njih pametnija! Pa bi ih mogla još koječemu podučiti, a ne samo o prirodi.

Naravno, to se ne odnosi na Borisa Miletića koji je, a kako sam već i pisao, stasao u vrhunskog političara. U javnim nastupima i intervjuima on nikada nikoga ne vrijeđa, a tonalitetom i opijajućom melodijom svog govora utječe da se i najgoropadniji novinar pred njim osjeća kao krotko janje.

Tako smo prije neki dan gledali jednosatni intervju predsjednika IDS-a, saborskog zastupnika i gradonačelnika Pule, na televiziji N1, u kojem je obradio sve teme: od Istanbulske konvencije i kurikularne reforme, pa do problematike ptica pjevica i fenomena zvijezda padalica.

O svemu je blagoglagoljivi Boris Miletić pričao, a da zapravo konkretno ništa nije rekao. A to znanje javnog govorenja, sat vremena na televiziji, a da se zapravo ništa suštinski bitno ne kaže, posjeduju samo vrhunski političari i sjajni naratori! Zbog toga sve čestitke Miletiću, koji je izrastao u sjajnog hrvatskog političara vrhunskog formata, kojeg ćemo zasigurno još godinama gledati kako uspješno obavlja sve svoje teške i bremenite funkcije. A da pritom o tome govori takvom lakoćom, da gledatelj može samo konstatirati kako je fin, pristojan, uljudan, rječit i jako pametan! Jer sadržaj ionako nije bitan.

Što ako Jakovčić ne osvoji drugi mandat u Bruxellessu?

Dakako, nije prvom čovjeku grada Pule, šefu najjače stranke na polutoku i saborskom zastupniku lako! Teške brige more i njega. Jer što ako Vječni Vođa IDS-a Ivan Jakovičić dogodine ne prođe na izborima za Bruxelless, pa se silom prilika vrati u Istru? Što onda ako ne uspije osvojiti i drugi mandat za europski parlament?

„Bit će to veliki problem za Borisa Miletića, jer njegove su ambicije konačno postati istarskim županom, a fotelju saborskog zasupnika prepustiti Vlalteru Flegu!“, govori mi dobro upućeni sugovornik iz stranke vladajućih.

„Već su sada neke opcije u igri, ali Ivana Jakovčića ne zadovoljava mjesto saborskog zastupnika u budućem eventualnom mandatu. E tu bi se mogle pojaviti pukotine u dosada uvijek monolitnom IDS-u. Jer kako onda pronaći adekvatnu poziciju za počasnog predsjednika IDS-a, čija je riječ ipak zadnja i koji je vrhovni arbitar kada se rješavaju takve politički osjetljive stvari?“, pita se moj sugovornik i nastavlja.

Robert Cvek ili Boris Sabatti?

„Osim toga, Boris Miletić već sada mora raditi na formiranju svog pravog nasljednika u fotelji gradonačelnika Pule, jer najmanje dvije godine prije lokalnih izbora mora se javnosti predstaviti i nametnuti novo lice koje će Puljani prihvatiti kao kandidata. A tu situacija, čini se, nije povoljna. Jer, Miletić svojim prirodnim nasljednikom na funkciji gradonačelnika Pule vidi svog dosadašnjeg vjernog i odanog zamjenika Roberta Cveka.

Dok mudri stranački vrh, siva eminencija stranke Valter Drandić pa čak i Ivan Jakovčić razmišljaju da je ipak za takvu poziciju idelan kandidat dr. Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije. Za koga će se od ove dvojice najizglednijih kandidata  stranka odlučiti, saznat će se vrlo brzo, jer vrijeme leti, a igrači se prestrojavaju u hodu! A možda u međuvremenu istrči i neki treći kandidat. Možda netko smogne snage i hrabrosti, pa se samostalno  nametne kao kandidat za mjesto gradonačelnika Pule? Jer, kao što i sami znate politika je umijeće mogućeg, u kojoj je uvijek sve moguće!“, zaključuje moj dobro informirani izvor. (Damir Strugar)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa