porečki poljoprivrednici

'Zbog šojki mi propadaju voćke, a lovci ne daju odštetu' (video)

0
Maurizio Zennaro i Danko Lavizatić
Maurizio Zennaro i Danko Lavizatić

Poljoprivrednici diljem Istre već pet godina ne uspijevaju naplatiti štete koje im na nasadima čini divljač, a Lovački savez Istarske županije tvrdi da je sve u skladu sa Zakonom o lovstvu, što potvrđuju provedene lovne inspekcije. Ovo nije sukob poljoprivrednika i lovaca, jer su mnogi poljoprivrednici ujedno i lovci, nego sukob poljoprivrednika i čelnika pojedinih lovačkih društava te čelnika županijskog Lovačkog saveza.

U traženju pravde najdalje su otišli poljoprivrednici Poreča, možda zahvaljujući tome što se za njih zauzeo nezavisni gradski vijećnik Maurizio Zennaro, i sam vlasnik maslinika iz kojega proizvodi ulje za svoje potrebe.

„Poslat ćemo dopis svim vijećnicima Skupštine Istarske županije u kojemu ćemo zatražiti jednostrani raskid Ugovora o zakupu lovišta s Lovačkim društvom „Zec“ Poreč. Smatramo da su prekršene odredbe ugovora, odredbe Odluke o ustanovljenju lovišta i odredbe Zakona o lovstvu“, kaže Zennaro. 

Isto su već zatražili od županijskog Odjela za poljoprivredu, ali dobili su odbijenicu s obrazloženjem da za pokretanje takvog postupka nema nikakve osnove. Razlog za to porečki poljoprivrednici prije svega vide u tome što predsjednik Lovačkog saveza IŽ Gracijano Prekalj ujedno obavlja dužnost pomoćnika pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu i pri tome uvijek brani interese lovaca.

Lovačko društvo je putem svoje osiguravateljske kuće isplaćivalo odštete do kraja 2012. godine, ali onda je, tvrde poljoprivrednici, prestalo jer nije produžilo ugovor o osiguranju. Nadalje, tvrde da se prikazuje pogrešno brojno stanje divljači, da se divljači ne dostavlja dovoljno hrane i vode, pa se ona okreće njihovim nasadima te da se pojedine lovne rezerve prodaju stranim lovcima, pa domaći lovci u njime više ne mogu loviti, što isto tako tjera divljač da „trbuhom za kruhom“ posjećuje njihove voćnjake i njive. Među nepravilnosti ubrajaju i to što je Lovno gospodarsku osnovu koja je vrijedila do kraja 2016. godine izradio Woodex Vodnjan, obrt koji za to nije bio ovlašten, a u vlasništvu je Albina Lampa, voditelja Savjetodavne poljoprivredne službe u Puli.

Dušan Pačelat

„Mi, poljoprivrednici nismo skloni lobiranju jer mi ako je lijepo vrijeme, trčimo u kampanju. Mislim da se taj naš mentalitet zloupotrebljava. Osim toga, ako čovjek podigne tužbu, proces traje po tri – četiri godine, a troškovi iznose desetak i više tisuća kuna, pa ljudi jednostavno odustaju“, kaže Danko Lavizatić, koji se na svom OPG-u bavi ekološkom proizvodnjom.

„Moramo svake godine dva puta provesti osiguranje dokaza kada na teren izlaze vještak, geometar i sudac. Jedan izlazak košta nas šest tisuća kuna, što znači dvanaest tisuća kuna godišnje, a to se s odvjetnički troškovima penje na 20 tisuća kuna. Ispada da radimo samo za to“, kaže Dušan Pačelat, koji na površini od tri hektara uzgaja oko 600 komada bresaka i još 500-tinjak drugih voćki.

Godišnje mu zbog šojki propadne do pet tona voćki, ali vještak priznaje samo stanje koje zatekne, pa u konačni prizna možda nešto više od polovice. U Lovno gospodarskoj osnovi  procijenjeno je da šojki ima oko tristo, ali, tvrde poljoprivrednici, već iz plana odstrela proizlazi da ih ima desetak puta više.  

Lavizatić i Pančelat tužili su LD „Zec“, a prvostupanjska presuda glasi da nemaju pravo na odštetu jer je vještak utvrdio da im se nasadi ne nalaze u lovištu. Oni, međutim, smatraju da se njihova zemlja ipak nalazi u lovištu, što bi se moglo lako utvrditi uvidom u kartu lovišta.

„Kad je Pačelat je od Upravnog odjela za poljoprivredu zatražio kartu lovišta, odgovorili su mu da mu je ne mogu dati  jer je privatno vlasništvo Lovačkog društva „Zec“.  Mi smatram da je to javni dokument koji se ne tiče samo lovaca, nego i drugih, među ostalima i poljoprivrednika. Zato smo zahtjev ponovili, a zakonski rok za dostavu istječe im 24. travnja“, napominje Zennaro.

Na sjednici Gradskog vijeća 31. siječnja predložio je osnivanje Odbora za poljoprivredu Grada Poreča, što je prihvaćeno, ali odbor do sada nije osnovan. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa