Učitelji učili kako djeci prenijeti bogatstvo istarskih legendi

0
Na radionici skupa "Istra u legendama i predajama"
Na radionici skupa "Istra u legendama i predajama"

Općina Pićan u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje iz Zagreba organizirala je 6. travnja skup za učitelje Istarske županije pod nazivom "Istra u legendama i predajama". U dvorani CENKI-ja okupilo se pedeset učitelja, a predavali su profesorica povijesti geografije Dijana Zajec, učiteljica razredne nastave Sanja Marnik, dramski pedagog, redatelj i glumac Aleksandar Bančić i Elis Baćac, magistra kultute i turzma, profesorica hrvatskog  jezika i književnosti.   

Učitelji i učiteljice najprije su se upoznali s pojmovima kao što su legenda, predaja, usmena bajka. U praktičnom dijelu izveli su pokazni nastavni sat u kojem su učitelji aktivno sudjelovali u ulozi učenika, a nakon toga radili su na mogućnostima implementacije ponuđenih sadržaja u nastavni plan i program kroz razne predmete. Posljednji dio skupa bile su radionice i to: radionica izrade pripovjednih knjiga i radionica pripovijedanoga teatra. Na kraju skupa učiteljima je predloženo sudjelovanje njihovih škola u natječaju LegendArt na kojem učitelji mogu prijavljivati kreativne radove svojih učenika te ih izlagati na LegendFestu.

„Djeca nam dolaze na terensku nastavu, ali još nikada nismo organizirali skup za učitelje, a bio je potreban jer se u dosadašnjim natječajima za LegendArt pokazalo da im nedostaje informacija.  Interes je bio velik, došlo bi i više polaznika, ali zbog dvorane morali smo broj ograničiti na pedeset“, kaže Elis Baćac, više stručna suradnica za kulturu u Općini Pićan.

Agenciju za odgoj i obrazovanje na organizaciju skupa motivirala je potreba da se djecu upozna s domaćim legendama, mitovima i pričama jer su to sjećanja naroda koja čuvaju njegov kulturni identitet.

„Pod utjecajem medija danas su djeca u Hrvatskoj preplavljena komercijaliziranim vjerovanjima iz drugih kulturnih tradicija poput Irske, Skandinavije i dr. dok istovremeno nisu svjesna velikog bogatstva hrvatske predaje koju gotovo da i ne poznaju. Glad za živom riječi, razgovorom, pripovijedanjem i kreativnim izražavanjem, kao posljedice sveopćeg otuđenja, samo pojačavaju magnetsku privlačnost legendi i priča. Stoga se upoznavanje s hrvatskim legendama i predajama nameće kao jedan od načina čuvanja bogate hrvatske tradicijske kulture“, obrazlaže se u najavi skupa. (R.S.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa