U zoni Vinež otvoren Bibetech: Imat će 60 zaposlenih (video)

0
U proizvodnom pogonu Bibetecha
U proizvodnom pogonu Bibetecha

Svečanim rezanjem vrpce predsjednik uprave Bibetecha Gianpietro Bergamin službeno je otvorio novu proizvodnu halu te tvrtke u Poduzetničkoj zoni Vinež. Proizvodnja se odvija na 30 strojeva, tvrtka zapošljava 40 osoba, a planira ih zaposliti još dvadeset. Na svečanom otvorenju, pored te tvrtke, bili su prisutni i predstavnici drugih dvaju talijanskih poduzeća, Carel Adriatica, koji uspješno radi u susjedstvu već tri godine, te Euronewpacka Alba, koji se nalazi u fazi testiranja i tek planira pokrenuti proizvodnju.

„Svi se sjećamo velike nezaposlenosti iz 90-ih godina, kada je na Labinštini bilo dvije tisuće osoba bez posla, da bi danas u ovoj zoni bilo sedam, osam firmi koje zapošljavaju od 700 do 800 ljudi. Danas je u Labinu oko 170 ljudi bez posla, odnosno bilježimo nezaposlenost od 2,9 posto, što nas dovodi u rang razvijenih europskih zemalja. Vjerujemo da će nazaposlenost biti još i manja kad se u Rapcu otvori hotel s pet zvjezdica, a za nekih 15 dana planiramo i svečano otvorenje novih prostorija Dječjeg vrtića Glorija“, kazao je na svečanom otvorenju Bibetecha gradonačelnik Labina Valter Glavičić.

„Naš cilj ostaje trajan, a to je omogućiti otvaranje novih radnih mjesta te povećati kvalitetu života svakog građanina Labina, omogućiti vrhunsko obrazovanje naših mladih, biti pametan grad u najširem značenju te riječi. Upravo zbog toga Grad Labin je prvi istarski grad koji je dobio prestižni certifikat Business Friendly Certification o povoljnom poslovnom okruženju“, zaključio je Glavičić. Izrazito topao i suradnički prijem od strane lokalne zajednice, naročito bivšeg gradonačelnik Tulija Demetlike i sadašnjeg Glavičića, naglasili su svi govornici iz talijanskih tvrtki.

Bergamin je kazao da su u početku, kada im je Carel Adriatic prije četiri godine, poučen dobrim iskustvima, predložio dolazak u Labin, to shvatili kao avanturu, no da su naišli na pomoć Demetlike, čisto na jednoj „ljudskoj razini“, a Glavičić mu je, kako je rekao, „dostojan nasljednik“, tako da se doista osjećaju kao kod kuće. „I kako bi rekli američki predsjednici, tako mi Bog pomogao“, zaključio je Bergamin u šaljivom tonu.

Svečano otvaranje Bibitecha

„Ponosni smo što i mi sudjelujemo u ovom događaju s Carelom i mislim da je taj odnos važan i s aspekta odnosa među državama EU-a. Ušli smo s namjerom da rastemo, a bavimo se proizvodnjom ambalaže“, naglasio je direktor Euronewpacka Alba Piergiorgio Pigatto, dodavši da činjenica što su najnovija prinova poduzetničke zone ne umanjuje njihov ponos što su ovdje.

„Stvorili smo dobar odnos s radnicima, moj hrvatski je početnički, pa pričamo na talijanskom i engleskom“, rekao je Pigatto te zaključio: „Iako smo malo vremena ovdje, od rujna, moram istaknuti da pozitivna iskustva imamo ne samo s gradonačelnikom, već i dobavljačima resursa za proizvodnju, tj. HEP-om i Vodovodom“. Prisutne je pozdravio i direktor Carela Alberto Fasolo, a poseban pljesak prisutnih stigao je nakon što je voditeljica programa Loredana Ružić Modrušan pozvala rukometaše Mladog rudara zaželjevši im mnogo uspjeha u majicama Bibitecha, koji im je postao partner.

Saborski zastupnik i bivši gradonačelnik Tulio Demetlika prisjetio se davne 2005. godine, kada je livada na kojoj je poduzetnička zona bila obična ledina na kojoj su Labinjani odlagali građevinski otpad. Činjenica da je danas ovdje uspješna poduzetnička zona, rekao je, posljedica je strateškog planiranja, davanja poticaja i stvaranja povoljnih uvjeta poslovanja koji privlače investitore. Pohvalivši zonu kao „dobro popunjenu i aktivnu“, Sani Ljubunčić, načelnik Sektora za investicije i poduzetničku infrastrukturu Ministarstva gospodarstva čestitao je svim prisutnima, obećavši punu podršku nastavku razvoja poduzetničke zone u Vinežu.

Odnosi Italije i Hrvatske izvrsni su u svim pogledima, od gospodarskog do kulturnog i političkog. Nadam se da će otvorenje ove tvrtke dati dodatni doprinos, ne sam tim odnosima već i napretku naše autohtone zajednice u Istri“, poručio je talijanski konzul u Rijeci Paolo Palminteri. U ime istarskog župana Valtera Flega prisutne je pozdravio direktor agencije Irena Valter Poropat, rekavši da dolazak takvih tvrtki znači puno za ovaj kraj. „Uz dolazak tvrtki iz zapadne Europe, trebali bi i dohoci građana doći na razinu zapadne Europe. Mislim da stvari idu u tom smjeru i da ćemo imati razloga biti zadovoljni“, poručio je Poropat. (Tekst: Kristian Stepčić Reisman, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa