sabor

Miletić poručio premijeru: Vojska i turizam u Puli ne mogu zajedno

0
Boris Miletić
Boris Miletić

Predsjednik IDS-a Boris Miletić je 11. travnja tijekom aktualnog prijepodneva u Saboru postavio pitanje predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću o planovima Vlade vezanim uz bivši vojni aerodrom u Valturi kraj Pule. Naime, kazao je Miletić, u proteklih nekoliko dana pojavile su se šokantne informacije o ideji ponovnog aktiviranja tog kompleksa u vojne svrhe.

Predsjednik IDS-a napomenuo je da bi vraćanje vojne avijacije značajno štetilo turizmu koji se samo u Južnoj Istri mjeri u milijunima noćenja. Miletić je podsjetio predsjednika Vlade da je „prije više od šest godina MORH proglasio ovaj aerodrom vojno neperspektivnim te da su svi šokirani informacijama da Vlada razmatra mogućnost militarizacije tog područja.“ - U skladu s tadašnjim najavama MORH-a, Istarska županija i Općina Ližnjan prepoznale su važnost i potencijal te lokacije te osmislili smjernice koje bi vojnu bazu trebale staviti u funkciju gospodarstva i razvoja, kazao je Miletić dodajući:

- U tom smislu, kao preduvjet za realizaciju zajedničkog projekta države i lokalne zajednice, izmijenjena je prostorno-planska dokumentacija te je lokacija prenamijenjena u civilne svrhe, preciznije u gospodarsku zonu, za koju su potencijalni investitori izrazito zainteresirani. Napomenuo je i da poseban interes postoji za razvoj visoke tehnološke industrije.

Predsjednik Vlade potvrdio je da vojni kompleks kod Valture još uvijek fizički u posjedu MORH-a te je pozvao Miletića, kao i resorne predstavnike Istarske županije i Općine Ližnjan da u dogovoru s Ministarstvom obrane iznađu rješenje. Dodao je da su „detalji o nekada neperspektivnom ili danas perspektivnom pogledu na tu imovinu,  prije svega na Ministarstvu obrane i procjeni potrebe korištenja vojnoga dijela zračne luke u Puli.

- Koncept Ministarstva obrane, pa naravno i Vlade je taj da prisutnost Hrvatske vojske bude šira u nizu hrvatskih gradova nego što je to bilo do sad, zaključio je Plenković navevši primjere Sinja, Vukovara, Varaždina i Ploča, gdje su ih dočekali objeručke.

Predsjednik IDS-a odgovorio je predsjedniku Vlade da su Istarska županija i Grad Pula u proteklih šest godina više puta komunicirali s Ministarstvom obrane i upravo su sve informacije išle u smjeru odluke Ministarstva obrane koje je odlučilo da je riječ o  vojno besperspektivnom području. - Potrošeni su novci poreznih obveznika, kako Istarske županije tako i Općine Ližnjan kako bi se izmijenili prostorni planovi. Ti planovi su doneseni, na te planove je i Ministarstvo dalo sve suglasnosti i ti planovi su na snazi, upozorio je Miletić dodajući:

- Siguran sam da nitko neće doći u Istru na godišnji odmor da bi slušao probijanje zvučnog zida vojnih aviona. To je stvar prošlosti, nama u Istri ne trebaju nikakvi vojni zrakoplovi, a još manje ponovna militarizacija ovog područja.  Ono na čemu inzistiramo, kazao je Miletić, jest da se ta imovina stavi u funkciju, odnosno da je MORH preda Ministarstvu državne imovine koje onda s time može raspolagati u civilnim namjenama kao što su to prostorni planovi Županije i Općine Ližnjan predvidjeli.

- S druge strane, prije godinu i pol smo vrlo jasno govorili, nemojte povećavati PDV u turizmu u ugostiteljstvu jer se neće obistiniti ono što ste planirali. I brojevi su vas, na žalost, demantirali, pa tako imamo rast turizma, ali nemamo porast prihoda od PDV-a u ugostiteljstvu, istaknuo je Miletić kazavši da „smo danas svjedoci da se investicije u ugostiteljstvu ili odgađaju ili ih jednostavno nema.“ Vidimo također problem radne snage u ugostiteljstvu, jer je usluga u ugostiteljstvu, a to je servis, odnosno čovjek, previše opterećena PDV-om. Stoga, zaključio je da „kada vam nešto kažemo iz opozicijskih redova pokušajte to uvažiti. Vojska i turizam naprosto ne idu zajedno. Ako je nešto dobro za Istru, vjerujem da je dobro i za Hrvatsku.“

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa