Vikend u Umagu u znaku gljiva i bilja

0
Međunarodni dani gljiva i bilja te Smrčkijada najavljeni su na konferenciji za novinare
Međunarodni dani gljiva i bilja te Smrčkijada najavljeni su na konferenciji za novinare

Umag će tijekom sljedećeg vikenda, od 13.-15.travnja 2018. godine predstavljati mjesto okupljanja najvećih stručnjaka te ljubitelja gljiva i bilja. Već trinaestu godinu za redom Društvo gljivara Bujštine „Boletus“, uz podršku Grada Umaga, Ustanove Festum i Turističke zajednice grada Umaga, organizira Međunarodne dane gljiva i bilja te poznatu Smčrkijadu, tijekom kojih priređuje bogat gastro, zabavni i edukativni program.

Međunarodne dane gljiva i bilja te Smrčkijadu, kao jednu od najvećih manifestacija u Hrvatskoj i regiji uopće, a čiji će se glavni dio programa odvijati na umaškoj rivi, na konferenciji za medije su dana 11. travnja 2018. godine najavili predstavnici Društva gljivara Bujštine, predsjednik Željko Ružić te član Društva i voditelj manifestacija Damir Perić.

Tako su Ružić i Perić najavili izložbu gljiva, stručno predavanje prof. Marka Blagojevića te prof. biologije Danijele Sokolović, natjecanje u branju gljiva, međunarodno natjecanje u pripremi gljivarskih kotlića, stručnu edukaciju za djecu, takmičenje djece u radu od gline, biciklijadu, kao i mnoge druge detalje ovog bogatog programa. A, sve navedeno začinit će zabavni ITD bend koji će zabavljati sve sudionike, kao i posjetitelje, u subotu 14. travnja od 14:00 sati na dalje.

Ciljevi održavanja ove manifestacije jesu poticanje, razvoj te unapređivanje djelatnosti u oblasti mikrologije, gljivarstva, ljekovitog samoniklog, jestivog i začinskog bilja te zaštita okoliša u skladu sa općedruštvenim interesima. Svrha dviju manifestacija jest okupljanje ljubitelja gljiva te podučavanje u smjeru prevencije trovanjima gljivama koje su posljedica neznanja i nedovoljne informiranosti.

Društvo gljivara Bujštine „Boletus“ je osnovano 2000. godine, od kad se pojavljuje veliki interes za gljivarstvom. Na same manifestacije dolaze gljivari i stručnjaci iz drugih krajeva te prenose svoja znanja i iskustva članovima Društva. Nakon niza godina organiziranja ovih manifestacija, Društvo „Boletus“ je postalo prepoznatljivo kao najbolji domaćin-organizator manifestacija ovakvog tipa uopće. Očekuje 40 društava i ekipa koji broje preko 500 članova iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Grčke te Švedske. Manifestacija je ujedno i prilika za prezentaciju rada i programa s ciljem povezivanja znanja o ekologiji, mikrologiji, kao i o gastronomskim vrijednostima gljiva koje neposredno pridonosi većoj posjeti gurmana našem kraju.

Međunarodni dani gljiva i bilja te Smrčkijada svake godine privlače sve veći broj sudionika i posjetitelja, što je „Boletusu“ bila dodatna motivacija za držanje kontinuiteta u organizaciji ovog važnog edukativno-gastro-zabavnog događaja koji ujedno u konačnici predstavlja bitnu kariku u razvoju turizma na našem području.

Program prezmite ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa