Općinsko vijeće Kršana: Nema više Lidije Bačić!

0
Općinsko vijeće Općine Kršan
Općinsko vijeće Općine Kršan

„Nema više Lidije Bačić!“, usklik koji se čuo na sjednici Općinskog vijeća Kršana održane 9. travnja, sažima raspravu i konsenzus o tome da Općina zbog smanjenih prihoda mora neminovno i hitno obaviti rebalans proračuna te obustaviti sve nezapočete projekte. Stoga skupi koncerti najtraženijih izvođača estrade, kakav je bio lanjski na Festivalu samoniklog bilja, više ne dolaze u obzir.

Rasprava je vođena nakon izvještaja o ostvarenju proračuna u prošloj godini, koji je pokazao da je Općina ostvarila manjak od 6,06 milijuna kuna, što s manjkom iz prethodnih godina od 3,07 milijuna kuna daje ukupni manjak od 9,13 milijuna kuna. Uzrok su brojne velike investicije, prije svega izgradnja dječjeg vrtića i priveza za čamce u Plomin Luci, a uz to havarija u prvom bloku TE Plomin koja se dogodila u svibnju, nakon čega je postrojenje otpisano, pa je općina ostala bez planiranih prihoda. Ove godine dogodilo se nešto slično: termoelektrana je obustavila proizvodnju 30. ožujka, mjesec dana ranije od planirane obustave zbog remonta, što znači 900 tisuća kuna manje za Općinu, a s obzirom da je neizvjesno koliko će remont potrajati, zdravorazumski je zakočiti na vrijeme.

Roko Terković (nezavisni s liste Valdija Runka) istaknuo je četiri ključne točke pretjeranog trošenja proračunskog novca u 2017. godini: reprezentacija, desetak projekata u kulturi, veliki broj sportskih klubova i održavanje javnih površina. Pri tom je, naglasivši da je umirovljeni pomorac, postavio retoričko pitanje: „Kud plovi ovaj brod?“.

Silvano Uravić (SDP) stanje je ocjenio kaotičnim i ukazao na to da je tridesetak stavki proračuna debelo probilo planirane iznose. Kao primjer neracionalnog ponašanja naveo je izdvajanje 25 tisuća kuna godišnje kuna za kavu i vodu. Naime, zaposlenicima Općine te svima koji uđu u općinsku zgradu na raspolaganju je sitniš za ubacivanje u automat za kavu i besplatna voda.

Esad Huskić (IDS) smatra da odgovornost pada na sve članove Vijeća i načelnika jer svatko dolazi kod načelnika tražiti nešto više novaca od planiranoga u korist nekog proračunskog korisnika, a načelnik to odobrava. Boris Babić (IDS) zatražio je izlist dobavljača kojima Općina duguje navedenih 9,13 milijuna kuna.            

Načelnik Valdi Runko složio se s kritikama, ali je napomenuo da premašaj pojedinih stavki na prelazi 15 posto i da je bilo primjera racionalnog ponašanja, kao što su minimalno korištenje službenog auta i isplata dnevnica.    

Općina, dakle, u ovoj godini neće ulaziti u nove investicije, nego će prihode usmjeriti u podmirivanje troškova već započetih radova i redovitog poslovanja te podmirivanje postojećeg manjka u cijelosti. Rebalans će biti predložen na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća, koja će biti održana uskoro. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa