Rekordan broj trail trkača na 100 milja Istre

0
Start utrke 100 milja Istre u Labinu (Foto: Dejan Hren)
Start utrke 100 milja Istre u Labinu (Foto: Dejan Hren)

Utrka 100 milja Istre, jedna od najjačih i najkvalitetnijih utrka u dijelu centralne i južne Europe, održava se na području cijele Istre u periodu od 6. do 8. travnja. Ove godine, najveća trail utrka u Hrvatskoj, slavi svoje 6. izdanje.

Utrka iz godine u godinu privlači sve više zaljubljenika u ovaj sport, pa će se tako ove godine u Istri natjecati gotovo dvije tisuće  trkača iz 52 zemlje. Kada se broju trkača pribroje obitelji i pratnje trkačima, očekivani broj turista u Istri višestruko će narasti.

Kontinuirani rast broja natjecatelja i njihovih pratnji potvrda su atraktivnosti i kvalitete utrke koja je od prošle godine punopravni član svjetske elitne skupine utrka Ultra Trail World Toura (UTWT). UTWT je svjetska liga ultra trail utrka, a utrka 100 milja Istre izabrana je između trinaest tisuća trail utrka koje se održavaju diljem svijeta.

Razvojem discipline trail trčanja, nastala je kategorija trkača koji se na svjetskoj razini nazivaju Elitnim trkačima. Sa ulaskom 100 milja Istre na UTWT listu, elitnim trkačima ova je utrka ušla u njihove osobne kalendare pa je tako već prošle godine u utrci sudjelovao Amerikanac Dylan Bowman i pritom postavio rekord staze od 100 milja roku od 17 sati i 51 minutu.

U kategoriji elitnih trkača, skidanje rekorda i osvajanje postolja za ovu godinu, najavio je Škot Paul Giblin, kojem će ovo biti drugi pokušaj osvajanja 100 milja Istre, dok će u ženskoj kategoriji Talijanka Francesca Canepa, neprikosnovena kraljica 100 milja Istre, trčati sa ciljem postavljanja osobnog rekorda.

Na BLUE stazi, ovogodišnji elitni trkači Carlo Salvetti (ITA) te Marjan Zupančić (SLO) već su najavili oštru borbu za prvo mjesto u muškoj kategoriji, dok će se u ženskoj kategoriji za postolje boriti Maja Marukić (CRO) i Angela Waters (NZL).

Trail utrke trče se u prirodi po označenim stazama, većinom izvan uređenih površina te uz savladavanje značajnih visinskih razlika. Trail trkači natjecat će se u jednoj od 4 izabrane discipline: 100 milja, 110 kilometara, 67 kilometarai 41 kilometar. Na trkače i stazu pazit će više od 350 volontera iz Hrvatske i zemalja gotovo cijele Europe.

Staza prolazi prirodnim i povijesnim znamenitostima Istre od Labina i Lovrana preko grebena Učke i Ćićarije sve do cilja u Umagu.

Start utrke od 100 milja je u petak, 6. travnja u 17 sati iz Labina. Utrka na 110 kilometara počinje točno u ponoć u Lovranu. U subotu u 8 sati u Buzetu je start utrke na 67 kilometara, a u 14 sati u Motovunu starta trail utrka na 41 kilometara. Cilj svih utrka je u Umagu.

Tradicionalno i ove jegodine u program uključena utrka za najmlađe pod imenom Jedna milja Istre. Lista prijavljenih trkača popunila se u prvih par dana od objave trke te se time ova utrka pridružila listi rekorda koje 100 milja Istre ove godine bilježi.

Organizatori utrke 100 milja Istre svake godine pomno rade na razvoju utrke.

Inspirirani digitalnim transformacijama u društvu na globalnoj i lokalnoj razini, ovogodišnju će utrku obitelji natjecatelja i obožavatelji traila, iz svih krajeva svijeta, moći pratiti u realnom vremenu kroz live stream putem Facebook stranice 100 milja Istre.

Dodatna novost za ovu godinu je partnerska suradnja sa Fakultetom zdravstvenih studija u Rijeci, Društvom Crvenog križa Istarske županije te Istarskim Planinarskim Savezom.

U organizaciju su se uključili i hotelska kompanija Plava Laguna, svjetski priznati proizvođač maslinovog ulja Chiavalon te jedna od najboljih svjetskih craft pivovara Zmajska pivovara.

Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci u utrci je prepoznao priliku za aktivno sudjelovanje studenata. Studenti će dio praktičnog dijela nastave realizirati na samoj utrci kroz usluge fizioterapije za natjecatelje, a znanstveni dio kroz provođenje istraživanja uz podršku globalne baze podataka iz sportske medicine kojoj će moći pristupiti kroz partnerstvo upravo sa utrkom 100 milja Istre.

Sa Zmajskom pivovarom je uspostavljena suradnja koja je rezultirala posebnom etiketom njihovog piva Pale Ale pod nazivom "100 Miles of Istria Ultrabeer" koju će svaki natjecatelj, između ostaloga, dobiti u startnom paketu, a moći će se kušati tijekom cijelog trajanja manifestacije na cilju u Umagu.

Na konferenciji za novinare utrku su predstavili Alen Paliska, direktor utrke i Valter Glavičić, gradonačelnik Grada Labina, Radmila Paliska Kos, direktorica TZ Labin-Rabac, te Nada Prodan Mraković, pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam.

Valter Glavičić:“Prije svega bih htio istaknuti jednu komparativnu prednost ovog natjecanja, a to je da je organizacijski tim iz ničega stvorio svjetski događaj. U Istri već postoji veliki broj poznatih utrka iz svjetskih franšiza kao što je ATP, Ironman, Swatch volleyball, Tour,...Sve su to poznate manifestacije s imenom i prezimenom, a ovdje smo svjedoci jednog događaja koji je nastao upravo u Istri. Ovaj trend rasta broja natjecatelja je samo potvrda onoga što svi mi znamo, tko jednom dođe u Istru, uvijek se rado vraća. Izrazito mi je žao da u projekt nije uključena Hrvatska turistička zajednica koja je ovaj svjetski projekt dosad morala prepoznati i značajno podržati, svi zajedno ćemo morati pomoći organizaciju ovog dragulja na uzajamnu korist.“ 

Radmila Paliska Kos:“TZ Grada Labina od samih početaka svesrdno prati ovu izvanrednu manifestaciju. Ponosni smo što ju je pokrenuo naš sugrađanin, Alen Paliska, i poznavajući ga ni u jednom trenutku nije bilo sumnje da organizacija neće biti najbolja moguća. Produženje sezone na pred i posezonu, pogotovo u segmentu selektivnih vidova turizma je opredjeljenje TZ Grada Labina pa se je ova manifestacija odlično uklopila u naše strateške ciljeve. Drago nam je da je manifestacija kroz 6 godina narasla i da privlači oko dvije tisuće natjecatelja iz 52 zemlje što nam donosi nemjerljivu promociju širom svijeta.“

Nada Prodan Mraković: „Meni je veliko zadovoljstvo da je Upravni odjel za turizam već nekoliko godina ozbiljan partner u organizaciji, ono što je posebno važno za Istru je da se događa u predsezoni, motiv je dolaska i generira veliki broj noćenja čime u potpunosti prati naše strateške ciljeve u turizmu. Osim produženja sezone, noćenja i potrošnje važno je istaknuti jačanje branda Istre, da osim sunca i mora Istra može ponuditi selektivne vidove turizma kao što su trail, bike, climbing i kayak. Vjerujem da će i ove godine manifestacija biti vrlo uspješna te da će u narednim godinama i dalje jačati brand Istre u svijetu.“

Alen Paliska: „Ove godine utrka slavi svoje šesto izdanje, a cijeli će se spektakl održati od 5. do 8. travnja ove godine na većem dijelu Istre, od Labina preko svih istarskih vrhova do cilja u Umagu. Kroz četiri utrke različitih dužina, od YELLOW za početnike preko GREEN za malo iskusnije i BLUE za one željne jurcanja do ultimativnih 168 kilometara RED staze natjecatelji će u potpunosti doživjeti ovu našu prelijepu Istru u najboljem svjetlu. Utrka 100 Milja Istre je i ove godine dio elitnog kluba UTWT, tj, svojevrsne lige prvaka u ultratrailu. Koliko je to važno dovoljno govori činjenica da se na svijetu godišnje organizira više od 13.000 trail utrka, međutim samo je 21 izabrana da po kvaliteti organizacije i ljepoti krajobraza nosi sam vrh svjetske kvalitete.

Naravno da se manifestacija, još uvijek, organizira uz veliki entuzijazam 15 koordinatora koji na projektu rade više od godinu dana te neprocjenjivi doprinos više od 350 volontera iz nekoliko europskih država koji su srce i duša naše utrke. Mirne savjesti tvrdim da su naši volonteri najbolji na svijetu. I velikim dijelom, upravo radi njih se ova nepregledna masa trkača vraća u Istru.

Manifestacija je veliki promotor destinacije, a u prilog tome govori broj prijavljenih trkača iz rekordnog broja država, naime ove se godine na utrku prijavilo više od 2000 trkača iz 58 država što potvrđuje da se Istra velikim slovima upisala na svjetsku trail kartu i postala je nezaobilazna stanica velikom broju inozemnih trkača. Radi se o trkačima iz skoro svih europskih država uključujući države sa svih kontinenata, ali ono što je posebno bitno, i onih država koje na svom području imaju visokokvalitetne trail manifestacije duge tradicije.

Utrke u sklopu manifestacije su sve samo ne lagane i u odnosu na slične manifestacije, ovi naši geomorfološki uvjeti su, iako smo u niskom gorju, iznimno zahtjevni, a staze su jako tehničke. Završiti bilo koju utrku na 100 milja Istre je postao prestiž, ne samo kod domaćih natjecatelja kojih ima sve više upravo zahvaljujući ovoj i sličnim manifestacijama, nego i elitnim trkačima koji od trail trčanja žive. Raduje da se pri vrhu startnih lista sve češće pojavljuju hrvatska imena, pa tako mogu istaknuti Josipa Stipčevića na RED, Maju Marukić na BLUE, Jelenu Brezak i Darka Roginu na GREEN te Maju Urban i Matiju Razuma na YELLOW stazi. Svi oni imaju dovoljno ITRA bodova, da mogu ravnopravno parirati odličnim stranim trkačicama i trkačima. Inače u trailu postoji svjetska rang lista, trenutno se u toj ogromnoj bazi nalazi 1.130.000 trkača, a bodovi se osvajaju ovisno o uspjehu na certificiranim ITRA utrkama.

Od favorita za postolje ističem Škota Paula Giblina, trećeplasiranog na lanjskom izdanju te našu već mogu reći istrijanku Francescu Canepu iz Italije. Francesca je neprikosnoveni vladar 100 milja istre, pobijedila je već tri puta, a ove je godine najavila i napad na rekord. Neizmjerno smo zadovoljni da nam se ovakve trkačke veličine vraćaju u destinaciju i da se, iako su stranci, osjećaju kao kod kuće.

Brojnost natjecatelja konstantno raste po godišnjoj stopi od 25-40 pošto, što rezultira velikim brojem dolazaka i noćenja, a sve to generira povećanu potrošnju u predsezoni u segmentu koji je sve samo ne naša famozna turistička mantra "sunce i more". Upravo se u tome očituje prava vrijednost ovog projekta koji je motiv dolaska i promocija u onim nišama koje nisu pokrivene klasičnom turističkom promocijom. Mahom se radi o visoko obrazovanim gostima koji dobro zarađuju i čija je potrošnja neusporedivo veća od klasičnog turista. Naša je procjena da se tijekom manifestacije generira oko 10000 noćenjauz potrošnju od oko 8 milijuna kuna što je povrat investicije u odnosu 6:1, a ako gledamo povrat investiranog javnog novca, onda se taj odnos penje na 50:1 što je podatak kojim se ne može pohvaliti mnogo manifestacija.

Moram se zahvaliti lokalnim samoupravama, lokalnim turističkim zajednicama, županijskoj turističkoj zajednici i županiji koja kroz upravni odjel za turizam snažno podržava projekt. Svi oni doprinose razvoju i održanju projekta, neki deklarativno, neki kroz sufinanciranje, svatko u skladu sa svojim mogućnostima. Ono što je u cijeloj priči najbitnije je da postignemo zajednički konsenzus, sinergiju, da svi radimo za zajedničku stvar. Jer manifestacija je samo platforma na kojoj se mogu kapitalizirati različite ideje i motivi kao što su na primjer cjelogodišnje vođene ture, 100 MI friendly, trail kampovi, mogućnosti su neiscrpne. Staze utrke, u ukupnoj dužini od preko 200 km prolaze područjem 17 administrativnih jedinica: dvije županije (IŽ i PGŽ), šest gradova (Labin, Opatija, Buzet, Pazin, Buje i Umag) i 9 općina (Kršan, Mošćenička draga, Lovran, Lupoglav, Lanišće, Cerovlje, Motovun, Oprtalj i Grožnjan). Svaka od tih administrativnih jedinica ima svoje adute koji se kroz platformu ove manifestacije mogu razvijati i iskoristiti.

S zadovoljstvom mogu reći da su se ove godine, osim UOZT i Grada Umaga u organizaciju vrlo ozbiljno uključili važni partneri, prvenstveno hotelsko poduzeće Plava Laguna i svjetski poznati proizvođač maslinovog ulja Chiavalon, zatim Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci s kojim je već i postpisan Sporazum o suradnji, a isto čekaju Istarski planinarski savez i županijsko društvo crvenog križa. Posebna zanimljivost je da smo s Zmajskom pivovarom iz Zagreba, jednom od deset najboljih craft pivovara na svijetu dogovorili posebnu etiketu njihovog piva Pale Ale pod nazivom 100 Miles of Istria Ultrabeer koju će svaki natjecatelj između ostalog dobiti u startnom paketu, a moći će se kušati i tijekom cijelog trajanja Sajma sporta kojeg u sklopu manifestacije organiziramo u Umagu.

I za kraj, kao jedan veliki kvalitativni korak ističem live video prijenos cijele manifestacije koji će se moći pratiti online tijekom cijelog trajanja manifestacije. Ovo je na tragu najvećih, ne samo trail manifestacija i u live streaming smo investirali jako velika sredstva iz još uvijek konzervativnog budžeta. Svjesni smo da nam razvoj utrke u dugoročnom planu nameće nove, komercijalne partnere kojima upravo kroz veću medijsku vidljivost možemo ponuditi kvalitetnu suradnju, a sufinanciranja od strane lokalnih samouprava ćemo prepustiti manjim projektima kojima će mali iznosi sufinanciranja značiti puno više. Naš će fokus u suradnji s lokalnom zajednicom biti na razvoju infrastrukture, kapitalizaciji potencijala i postojećih resursa te uključivanju svih relevantnih institucija u projekt na zajedničku korist.“(Foto: Dejan Hren)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa