SDP: Država zakida Istru za sredstva iz razvojnih programa

0
Sanja Radolović i Marko Ferenac
Sanja Radolović i Marko Ferenac

Na press konferenciji održanoj 27. ožujka u Puli, javnosti i predstavnicima medija obratili su se Sanja Radolović, predsjednica SDP Pule i županijska vijećnica SDP-a te SDP-ov načelnik općine Vižinada, Marko Ferenac.

U uvodnom dijelu Sanja Radolović osvrnula se na objavljene rezultate natječaja odobrenih projekata iz programa ruralnog razvoja, odnosno operacije 7.4.1. "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu".

Od prijavljenih preko 460 projekata, te od odobrenih oko 100 nije se našao niti jedan projekt  iz Istarske i Primorsko Goranske županije. S obzirom da je navedeni natječaj bio za JLS do 5.000 stanovnika kako bi se uredila nužno potrebna infrastruktura te financiralo građenje vatrogasnog doma, kulturnog centra, vrtića, igrališta, turističkih informativnih centara itd. radilo se o prilici razvoja ruralnih krajeva Istre i Primorsko Goranske županije. Navedene županije nisu isključivo obalni pojas – istaknula je Radolović.

Međutim radi indeksa razvijenosti koje primjenjuje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije učinjena je nepravda prema slabije razvijenim kontinentalnim JLS na području Istarske i Primorsko Goranske županije iz razloga što ih se svrstava u isti rang s razvijenim turističkim destinacijama u istoj županiji.

Radolović je istaknula da SDP ne smatra da slabije razvijeni krajevi poput Like, Slavonije, Dalmatinske zagore itd. trebaju biti zakinuti nego da je potrebno napraviti realokaciju financijskih sredstava kako bi se mogli financirati projekti ravnomjerno na području cijele Hrvatske.

Ovakvim indeksom razvijenosti s razlogom se javlja ogorčenost jer ispada da država novac samo uzima iz Istre, a kada treba nešto i vratiti u obliku financiranja projekata tada se ti projekti isključuju istim tim indeksom razvijenosti. Za SDP Istre takva situacija u kojoj Istra ispašta, jednostavno nije prihvatljiva. Marko Ferenac, načelnik Općine Vižinada, obratio se s konkretnim problemom gdje su prijavili projekt izgradnje vrtića, ali radi već navedenog indeksa razvijenosti projekt nije odobren.

Nadalje ističe da je cijeli postupak prijave projekata bio netransparentan jer u slučaju istog broja bodova prednost su dobivali projekti koji su prije predani. Odnosno istaknuo je problem da jedini poštanski ured koji radi 24 sata je onaj na graničnom prijelazu Bajakovo te je samim time dio kandidiranih projekata bio u prednosti radi ranije predaje.

Također ističe da je neshvatljivo kako se u državi neprestano ističe problem demografije, a Vižinadi nije odobren projekt vrtića dok su po Slavoniji, Lici i Dalmatinskoj zagori financirane sportske dvorane i slično. Apelira na promjenu kriterija budućih programa i neka se naprave posebni fondovi za financiranje slabije razvijenih krajeva, jer ako se nastavi po ovom ključu, Istra će i dalje novac davati, a natrag neće dobivati ništa – odnosno koči se daljnji razvoj Istre.

Napomenuo je da već sada postoje problemi jer se indeksom razvijenosti koči i trgovačka društva te ih se u startu penalizira u bodovanju što predstavlja veliki problem. Na kraju je Sanja Radolović istaknula da treba realocirati sredstva iz nezanimljivih mjera u mjere koje imaju veliki interes te da treba početi pisati programe na terenu, a ne iz ureda u Zagrebu pa se onda ovakve stvari možda ne bi događale.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa