GLADIJATOR DAMIRA STRUGARA

Ada u plićaku korupcije

0
Damir Strugar
Damir Strugar

Nakon što su mudro odšutili aferu oko glasovanja istarskih Talijana za desnicu u Italiji, predsjednik IDS-a bez protukandidata i predsjednik Talijana bez protukandidata - mogu mirno odahnuti! Na red je došao SDP. Odnosno njegova dobra i poštena, odnosno kontroverzna članica, koja je mutila vodu u Fažanskom kanalu, pa je konačno zmazana došla i pred lice pravde.

Njeno je ime Ada Damjanac, ako to nekome nešto posebno znači. Ada - kaže stručna definicija - je riječni otok nastao akumulacijom riječnog materijala u koritu. Doduše Ada je i crnačko pleme iz grupe Adangme iz Gane, pa čak i računalni virus koji briše program.

Međutim, ovdje se radi o bivšoj načelnici Općine Fažana i bivšoj saborskoj zastupnici. Koja je s tog položaja detronizirana od strane svog bivšeg zamjenika, pa je sada samo donačelnica Općine Fažana. Ova pričuvna vatrogasna časnica i bivša učiteljica u osnovnoj školi, istakla se po tome što za cijelo vrijeme svog mandata u Saboru nije održala niti jedan govor kojeg se itko živ uopće sjeća!

Međutim, ako lažna fažanska heroina nije postala poznata po svojim političkim govorima, Ada Damjanac je postala široj javnosti Hrvatske poznata po eklatantnom i vrlo originalnom sukobu interesa.

Primala istovremeno saborsku plaću i općinsku naknadu

Naime, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u listopadu 2014. godine kaznilo je dužnosnicu Damjanac s 5.000 kuna kazne što je u razdoblju od prosinca 2011. pa do kraja veljače 2012. uz saborsku plaću od oko 16.000 kuna istodobno primila i 10.602,90 kuna za „volontersko obnašanje dužnosti načelnice Općine Fažana“.

Pa se na taj način neinformirana i poštena Ada našla u sukobu interesa dubokih i zamućenih voda Fažanskog kanala. Ne znajući, jer joj to nitko nije rekao, a ni sama se nije potrudila pročitati, da Zakon o spriječavanju sukoba interesa u članku 12. eksplicitno kaže da dužnosnici za vrijeme obnašanja javne dužnosti za koju primaju plaću, ne smiju primati drugu plaću ili naknadu za obavljanje neke druge javne dužnosti.

Isatinabog, revnosna je Ada, bojeći se od javnosti i zločestih medijskih napisa brže-bolje u proračun Fažane vratila tih 10.603 protuzakonito primljenih kuna. Stvar je time bila završena, zataškana i stavljena  ad acta. Barem je tako pomislila ova fažanska “moralna vertikala”, koja u Aleji Maslina u Fažani ima kuću od milijun eura, kako to tvrde znalci za nekretnine ili od 700.000 eura, kako to potvrđuje njezina imovinska kartica.

Međutim, priča je ipak išla dalje! Naime, USKOK nije odustao od praćenja „aktivnosti“ Ade Damjanac. Pa je nakon pomne istrage podignuo optužnicu da je zlouporabila svoj položaj i ovlasti te nezakonito zaposlila direktora tvrtke „Komunalac“.

Optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci potvrdilo je optužnicu protiv bivše načelnice Fažane i bivše saborske zastupnice da je počinila kazneno djelo protiv službene dužnosti zbog toga što je u veljači 2011. godine mimo propisa i bez potrebnih uvjeta, na mjesto direktora komunalne tvrtke „Komunalac“ u Fažani, postavila Mirka Gortana. Naime, odlukom Skupštine tvrtke „Komunalac“, čiji je Ada Damjanac bila jedini član, izabrala je Gortana za novog direktora „Komunalca“ do raspisivanja natječaja. Natječaj nije nikada bio raspisan, a Mirko Gortan je ostao privremeni direktor čak šest godina!

Nakon suđenja koje je proteklog tjedna održano na Županijskom sudu u Rijeci, Ada Damjanac proglašena je – krivom! Naime, bivša je načelnica Općine Fažana i saborska zastupnica nepravomoćno osuđena na devet mjeseci zatvora, ali uvjetno na dvije godine, zbog dokazane zlouporabe položaja i ovlasti, kojim je nezakonito zaposlila direktora tvrtke „Komunalac“ iz Fažane.

Županijski sud u Rijeci nije joj odredio zabranu obavljanja dužnosti člana skupštine „Komunalca“, a prema prijedlogu tužiteljice Jasne Jurković, zamjenice ravnateljariječkog USKOK-a, ali je okrivljenici odredio plaćanje troškova sudskog postupka.

Izgubljeni sudski spor od 10 milijuna kuna

Poslije ovakvog sudskog epiloga, nameću se i neka dodatna pitanja. Naprimjer,  je li moguće da je SDP koji se javno zaklinjao u moral i poštenje svojih članova, omogućio te i takve rabote svojoj općinskoj načelnici Fažane?A da nitko o tome ama baš ništa nije znao! I koja je čak i jedan mandat, doduše šuteći kao riba, presjedila u ime svoje stranke u hrvatskom Saboru i na taj način si u budućnosti osigurala povlaštenu saborsku mirovinu?

Zatim, što će se dalje odvijati sa istragama USKOK-a koje su potaknute oko zemljišta, odnosno Vatrogasnog kampa mladeži u Fažani, te sa izgradnjom određenih kamenih zidova na šetnici kraj mora u Fažani? A koji su navodno rađeni kroz više ciklusa, kako bi se izbjegli javni natječaji. Što će biti sa istragom oko uređenja Gradskog groblja, oko kojeg je također bilo problematičnih radnji, a pojedini svjedoci tvrde i financijskih malverzacija? Na sve te dileme i javne ćakule očekuje se brzi odgovor nadležnih institucija i organa gonjenja. A kako bi se dokazala istina, kaznili počinitelji ili u potpunosti odbacile insinuacije i špekulacije!

Nedavno je Općina Fažana izgubila pravomoćno sudski spor na Županijskom sudu u Puli, a po kojem oštećenim strankama uz glavnicu i zatezne kamate trebaju isplatiti skoro deset milijuna kuna. Parnični spor je Općina Fažana izgubila jer je sud utvrdio da svojedobno nisu platili građanima pravičnu naknadu za otkup građevinskog zemnljišta potrebnog za izgradnju ceste šireg društvenog značaja.

Inače, planirani proračun Općine Fažana za ovu godinu iznosi 44,9 milijuna kuna. Sad kad je izvjesno da će ostati bez skoro petine proračuna, nameće se pitanje nastavka rada i samoodrživosti te jedinice lokalne samouprave. A radi se o jednoj od najperspektivnijih turističkih općina u Istri! I tko je, dakle kriv i odgovoran za to? – pitanje je sad.

Brza i transparentna javna objava svih informacija i imena ljudi upletenih oko nabrojanih „tajnih skandala“ vrlo će brzo pokazati koliko je čelništvo Općine Fažana krivo za sve te afere, sukobe interesa i sudske procese. Bilo kako bilo, nema sumnje da se u tom osebujnom plićaku korupcije definitivno nasukala i Ada Damjanac! (Damir Strugar)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa