opasna ljepota

Pulski topnički blok pretvoren u akvarij: Iz Češke došao aligator

0

Patuljasti aligator iz Češke star 25 godina i dva aligatora koji su u pulski akvarij prije par dana stigli iz Mađarske, te morski psi samo su dio novog postava na novouređene tri etaže unutar akvarija, gdje su postavljeni novi bazeni, u koje u svaki stane oko 50 tisuća litara vode. Projekt rekonstrukcije i prenamjene topničkog bloka u akvarij s izložbom "Opasna ljepota" danas je svečano u prezentiran javnosti, a vrpcu su prerezali Robert Cvek zamjenik gradonačelnika Pule i Milena Mičić vlasnica Aquariuma Pula.

„Sama ideja krenula je još od 2006. godine a projekt, u koji je uloženo nešto manje 5 milijuna kuna, je bio iznimno zahtjevan. Danas ovakvom postavom i aktivnostima više nismo samo lokalnog karaktera nego smo prepoznati diljem Europe i svijeta“, istaknula je ponosna začetnica ideje pulska oceanologinja i morska biologinja Milena Mičić. Ispod kupole dom su našle tropske slatkovodne životinje, odnosno nekoliko kajmana i slatkovodne ribe, dok su na prvog katu smješteni morski psi. U prizemlju ima najviše riba hrskavičnjača tj. domaći morski psi i raže. U potpunosti je podešen i sustav grijanja i čišćenja.

Upravo je na dijelu ispod kupole izložbeni postav dodatno začinjen vizualizacijom mora i morskog svijeta na stropu koju potpisuje Marko Bolković. „Zaista mi je zadovoljstvo što se ovaj projekt realizirao upravo u našem gradu, u ovoj utvrdi. Vrijednosti projekta je mnogo, posebno kada govorimo o edukativnom karakteru gdje se već kod naših najmlađih budi svijest i interes o važnosti očuvanja prirode i brzi o životinjama“ istaknuo je Robert Cvek iskoristivši priliku da se zahvali svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog velikog i uspješnog projekta, posebno njegovoj začetnici Mileni Mičić koja gura ovu ideju od samih početaka i koja je udahnula utvrdi život, a gradu novi dodatni sadržaj. Grad Pula će, dodao je Cvek, i dalje biti potpora u realizaciji novih projekata.

Mičić je istaknula kako će nastaviti s predanim radom kao i do sada, kontinuirano mijenjajući postav jer akvarij nije samo izložbenog karaktera nego se treba podizati svijest javnosti što se dešava u našem moru svake godine.  Od novih planove već je najavila otvaranje jednog dijela vezanog za otrovne i opasne ribe, a vrlo brzo u planu je i otvaranje bazena samo o koraljnom grebenu.

Podsjetimo, utvrdu Verudela u stanju potpune zapuštenosti 2002. preuzela ga je biologinja i oceanologinja dr. Milena Mičić koja je vlastitim sredstvima krenula u postupnu revitalizaciju utvrde da bi u njoj otvorila akvarij s referentnim centrom za liječenje morskih kornjača te školom biologije koju pohađaju mnogobrojna djeca. U prosincu 2008. godine akvarij je upisan u Registar zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.
Aquarium Pula je najposjecěeniji akvarij u Hrvatskoj čiji je cilj prikazivanje ljepote i raznolikosti podmorskog života te približavanje problematike očuvanja prirode široj javnosti.

Grad Pula je uvidio važnost očuvanja, zaštite i obnove cijelog fortifikacijskog sustava te njegovog oživljavanja, odnosno stavljanja u funkciju turizma. Plan je nastaviti obnavljati pulske utvrde i ostale kulturne znamenitosti kako bi svrsishodno egzistirale i u današnjici. Imamo nekoliko pozitivnih primjera dobrog gospodarenja utvrdama, a među njima su utvrda na Verudeli - Aquarium te utvrde Bourguignon, Casoni Vecchi, Punta Christo, Monte Gosso i druge.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa