Privatni iznajmljivači, ovako možete zaštititi vaše objekte!

0

Odjel prevencije je u tijeku priprema za turističku sezonu osmislio ponudu preventivnih aktivnosti turističkim zajednicama na području PU istarske, s ciljem prevencije kaznenih djela imovinskog kriminaliteta tijekom turističke sezone.

Naime, u sklopu vlastitih projekata prevencije imovinskog kriminaliteta ''Zaštitimo svoju imovinu''  (prevencija provala u kuće, stanove i vikend kuće) i ''Sigurnost u turističkoj sezoni'' (prevencija tzv. turističkog kriminaliteta), policijske postaje su svim turističkim zajednicama na području Istre ponudili mogućnost edukacije privatnih iznajmljivača stambenih objekata, s ciljem savjetovanja o mjerama samozaštitnog ponašanja te mjerama mehaničke i tehničke zaštite. Očekivana svrha edukacija je da će građani usvajanjem savjeta o zaštitnom ponašanju podići razinu sigurnosti objekata koje posjeduju i učiniti ih manje atraktivnim metama provalnicima. Samu preventivnu aktivnost kroz izlaganje prate i tiskani materijali iz oba projekta, koje nazočni na edukaciji mogu ponijeti i izložiti u svojim objektima.

Edukacije su održane na području Umaga u suradnji sa Udrugom privatnih iznajmljivača Umaga, Buja, Novigrada i Brtonigle, a nastavile su se na području Općine Bale. U petak, 16. ožujka, u prostorima Palače Bembo u Balama, u suradnji s turističkom zajednicom, policijski službenici Policijske postaje Rovinj Josip Petrović i Ecio Legović educirali su privatne iznajmljivače o zakonskim obvezama prijave gostiju te najčešćim načinima provala u stambene objekte, kako bi na taj način ukazali na nužnost poduzimanja mjera zaštite.

Svaki stambeni objekt je ranjiv, no vrlo često vlasnici zanemaruju činjenicu da i jednostavnim preventivnim ponašanjem, kao što su zatvaranje svih prozora na objektu, zaključavanjem objekta, bez obzira na koliko kratko smo odsutni, možemo spriječiti počinitelja da napadne upravo njihov dom ili objekt kojeg iznajmljuju. Svakako, ne treba zanemariti i razne mogućnosti mehaničke i tehničke zaštite koje vlasnicima stoje na raspolaganju, posebice zanimljive za objekte u kojima većinu godine nitko ne stanuje.

Kako je u prevenciji vrlo bitan osobni kontakt sa građanima, kako bi se omogućilo da i građani sami iznesu svoje mišljenje i daju sugestije, ovo je još jedna preventivna aktivnost koja će se provesti do početka turističke sezone, a sva kako bi se građanima pomoglo da osvijeste važnost prevencije i zaštite kada su u pitanju njihovi stambeni objek (Foto: PU istarska)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa